Pachetul de ajutoare de 3,5 miliarde de euro este menit pentru a diminua efectele inflaţiei cu două cifre şi pentru a veni în sprjinul economiei, având în vedere războiul înfiorător de la graniţa României.
Coaliţia de guvernare a anunţat luni seară un nou program de sprijin pentru economie.
Programul total va fi de 17,3 miliarde de lei, adică 3,5 miliarde de euro. Nouă miliarde de lei ar urma să vină din fonduri europene, în vreme ce 8,3 miliarde lei vor fi asiguraţi de la bugetul de stat.
Pe zona economică ar urma să beneficieze IMM-urile, marii investitori, transportatorii şi distribuitorii şi investiţiile publice în derulare, conform Zf.
Citeşte şi: Măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri 2022. Lista completă cu ajutoarele agreate de coaliţie
Politicienii din USR susţin că acest program vine prea tâziu şi nu ajută prea mult, în condiţiile în care banii sunt aruncaţi în toate părţile. Altfel spus, nu îndestulezi şi nu ajuţi pe nimeni atâta vreme cât împarţi banii tuturor.
În schimb, analiştii susţin că pandemia şi războiul din Ucraina pun România într-o situaţie cu care nu s-a mai confruntat de zeci de ani.
„Situaţia este una excepţională. Avem acest război în Ucraina şi sunt categorii de populaţie, mai ales cele cu venituri mici, de aici nevoia de a susţine această categorie de populaţie. Sunt şi firme care sunt afectate în special de costul utilităţilor şi partea de produse energetice”, a explicat Adrian Codîrlaşu, viceprepedinte al CFA România, pentru sursa citată.
„Pachetul de relansare economică îl văd şi ca ajutor pentru economie, pentru rezilienţa economiei. Mai degrabă aşa îl văd, pentru rezilienţa persoanelor cu venituri reduse şi în special pentru IMM-uri. Ajută economia, dar într-o mică măsură. Mai degrabă îl văd ca un program social pentru suportul persoanelor şi companiilor afectate de această situaţie”, a adăugat economistul.