„Am discutat cu artişti şi oameni de cultură. Am identificat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă şi am găsit următoarea soluţie. O schemă de ajutor de stat cu un buget estimat de 100 de milioane de euro.
Schema fucnţionează sub formă de granturi şi vine să completeze măsurile pe care l-am luat deja în benecifiul celor care activează în acest domeniu”, a menţionat Raluca Turcan.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile în 2021. Ministrul Finanţelor a făcut anunţul așteptat de mulți români!
Vicepremierul a precizat că memorandumul privind schema de ajutor de stat pentru industria culturală va fi prezentat astăzi în şedinţa de Guvern.
„De această schemă de ajutor de stat vor putea beneficia: industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile.
Elibigile vor fi organizaţiile neguvernamentale şi societăţi comerciale – IMM-uri şi întreprinderi mari”, a explicat Raluca Turcan.
„Există două tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar”, a afirmat Raluca Turcan.
Vicepremierul a vorbit şi despre cum pot fi accesate granturile acordate de Guvern pentru artişti.
„Pentru a putea beneficia de acest ajutor, toate entităţile trebuie să se înscrie în registrul sectorului cultural, pe de pe o parte, pentru a cunoaşte impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o precondiţie pentru preînscrierea la aplicare pentru aceste granturi.
Pornim cu un bugest estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca informaţiile obţinute din etapa de preînscriere să fie folosite pentru valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat”, a mai afirmat Turcan.
Citeşte şi: Nicuşor Dan, avertisment despre problemele cu apa caldă şi căldura din Capitală. „Vom avea o iarnă dificilă”
Vicepremierul a mai explicat că „linia de finanţare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind ONG-urile din domeniul cultural şi zona de artişti independenţi şi zona de IMM şi întreprinderi mari”.
„Sectoarele cultural-creative au fost foarte puternic afectate în pandemie, în primul rând, din punctul de vedere al interacţiunii cu publicul şi al păstrării distanţei fizice, dar în acelaşi timp şi din punct de vedere financiar, fiind puternic afectaţi economic”, a spus Raluca Turcan.
Raluca Turcan a amintit despre măsurile de care au beneficiat cei din sectorul cultural-creativ.