Alejandrina Guzman, fiica șefului cartelului din Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, a distribuit cutii cu alimente persoanelor în vârstă și sărace, în timp ce tatăl ei se află în spatele gratiilor în Statele Unite. Ea deține brandul de modă El Chapo 701, înregistrat în provincia Jalisco, specializat în îmbrăcăminte cu temă narcotică. Platformele media online au difuzat imagini cu cutiile din carton cu sigla El Chapo 701 (foto).
Fiica lui El Chapo nu este singura persoană asociată cartelurilor de traficanți care se implică în acțiuni aparent caritabile în Mexic. În ultimele zile, numeroase alte rețele au anunțat că distribuie pachete pentru săraci, iar autoritățile au fost nu au putut să le oprească. Astfel de pachete au fost livrate în orașul San Luis Potosi de către cartelul Jalisco Nueva Generacion, iar primarul Xavier Nava nu a avut mijloace legale pentru a opri civilii neînarmați să o facă. „Mexicul se confruntă cu o criză umanitară acută și cu o penurie de bunuri de larg consum. Cartelurile mexicane folosesc această situație pentru a-și consolida influența socială„, spune Falko Ernst, analist pentru Mexic al Grupului internațional de criză..
Potrivit unui material Deutsche Welle, numai luna martie au fost ucise în Mexic 2.585 de persoane în confruntările traficanților cu autoritățile, aceasta devenind cea mai sângeroasă lună din aproape un deceniu și jumătate de război al drogurilor. În acest context, Jose Reveles, jurnalist specializat în anchete despre rețelele de trafic, a numit ajutoarele „o strategie de propagandă, cu scopul de a-și face simțită prezența”. El a mai spus că organizațiile fac „concurență” guvernului depășit de situație în problema sprijinului economic pentru persoanele aflate în dificultate.
Cartelurile valorifică faptul că programele de asistență socială din Mexic sunt ineficiente, nu acoperă necesitățile și sunt politizate. Ernst consideră că guvernul „va avea în curând probleme de securitate și mai mari”, în cazul în care nu va interveni și va furniza ajutoare pentru persoanele nevoiașe.
Pandemia de coronavirus a afectat activitatea grupurilor de criminalitate organizată. Multe rute de trafic de droguri au fost blocate. Cocaina din America de Sud este greu de procurat, la fel și produsele chimice, de obicei importate din China, necesare producerii de droguri sintetice. Blocajul economic și închiderea frontierelor au provocat, de asemenea, o scădere activităților de crimă organizată. Acum, unele carteluri nu-și mai permit să-și plătească oamenii. Reveles a spus că marile carteluri ale Mexicului ar putea avea suficiente resurse pentru a supraviețui câteva luni și, de asemenea, ar putea prelua grupurile mici de traficanți, lucru care putea duce la și mai multă violență în Mexic pe termen mediu.