Ajutoare pentru încălzire. Cine le primește și cât acoperă din facturi

Statul va acorda, și în iarna care se apropie, ajutoare pentru încălzire, de care pot beneficia românii cu venituri modeste. Iată în ce condiții se acordă și la cât se ridică aceste compensații care, în unele cazuri, pot acoperi complet cheltuielile cu energia termică.
Irina Dumitrescu
04 oct. 2024, 16:48
Ajutoare pentru încălzire. Cine le primește și cât acoperă din facturi

Și în iarna 2024- 2025, statul va sprijini familiile și persoanele cu venituri modeste, prin ajutoare pentru încălzire. Aceste ajutoare sunt esențiale în anotimpul rece, când costurile pentru menținerea confortului termic în locuințe cresc semnificativ. Compensațiile oferite de stat permit celor cu venituri reduse să-și gestioneze mai eficient cheltuielile, acoperind o parte din facturile pentru gaze, lemne sau alte surse de încălzire, notează dcnews.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că pensionarii ale căror drepturi au crescut în urma recalculării vor continua să primească ajutor pentru încălzire. Premierul a subliniat că noile valori rezultate din recalcularea pensiilor nu vor afecta eligibilitatea pentru acest sprijin, iar asta deoarce va fi luat în considerare ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Astfel, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare.

Citește și Cât câștigă un patiser într-o lună. Salariile sunt generoase, dar românii fug de meserie

Ajutoarele pentru încălzire se acordă persoanelor cu un venit mediu net de până la 1.386 lei pe lună de persoană, în cazul familiilor, și până la 2.053 lei în cazul persoanelor singure.

Pentru stabilirea compensației acordate fiecărui solicitant, se iau în considerare toate veniturile nete realizate de acesta sau de membrii familiei sale în luna anterioară celei în care se face cererea. La calcularea venitului se iau în considerare salariile, pensiile, indemnizații de șomaj și alte drepturi de asigurări sociale, cu excepția următoarelor: alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, bugetul personal complementar lunar şi prestațiile sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bursele școlare, tichetele sociale pentru rechizite și haine.

În funcție de venit, au fost stabilite mai multe praguri de compensare. Iată care sunt acestea.

  • venituri lunare mai mici de 200 lei pe lună: compensația este de 100 la sută
  • venituri între 200,1 și 320 lei pe lună: compensația este de 90 la sută
  • venituri între 320,1 și 440 lei pe lună: compensația este de 80 la sută
  • venituri între 440,1 și 560 lei pe lună: compensația este de 70 la sută
  • venituri între 560,1 și 680 lei pe lună: compensația este de 60 la sută
  • venituri între 680,1 și 920 lei pe lună: compensația este de 50 la sută
  • venituri între 920,1 și 1040 lei pe lună: compensația este de 40 la sută
  • venituri între 1040,1 și 1160 lei pe lună: compensația este de 30 la sută
  • venituri între 1160,1 și 1280 lei pe lună: compensația este de 20 la sută
  • venituri între 1280,1 și 1386 lei pe membru de familie: compensația este de 10 la sută

Persoanele singure cu venituri între 1280,1 și 2053 lei pe lună pot beneficia de o compensație de 10%.

În vederea obținerii ajutorului pentru încălzire, trebuie depuse o cerere, o declarație pe propria răspundere și o serie de documente: actele de identitate ale titularului și membrilor familiei, copie a facturii pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, acte doveditoare privind locuința sau un certificat de moștenitor ori act de succesiune. Documentele se depun la direcțiile de asistență socială ale primăriei.

Citește și Ireal cât costă un meniu complet de prânz la cantina Universității de Medicină din Cluj! „Nu mai găsim nicăieri mâncare așa de bună și la prețul ăsta”