Ajutoare sociale 2024-2025: Carduri de alimente, tichete sociale și vouchere de energie, 1.200 de lei GRATIS pentru 2 milioane de români

Statul român vine în sprijinul persoanelor vulnerabile și a pregătit ajutoare financiare în valoare de 1200 de lei pentru peste 2 milioane de români, prin intermediul tichetelor sociale, cardurilor de alimente și voucherelor de energie.
Filip Stan
19 sept. 2024, 18:01
Ajutoare sociale 2024-2025: Carduri de alimente, tichete sociale și vouchere de energie, 1.200 de lei GRATIS pentru 2 milioane de români
Guvernul creşte pragul pentru acordarea tichetelor sociale, pentru ajutoarele de încălzire şi pentru medicamentele compensate

Ajutoare sociale 2024-2025: Peste 2 milioane de români vor primi un sprijin total de 1200 de lei pentru a face față dificultăților financiare în această iarnă. Acest ajutor va fi distribuit în cadrul unei serii de măsuri, inclusiv carduri de alimente, tichete sociale și vouchere de energie.

Conform anunțurilor făcute de Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prima tranșă a acestui ajutor va începe să fie plătită în luna octombrie.

Vouchere 2024. Anunţ oficial pentru milioane de români, banii se dau de Crăciun

În această perioadă, se vor face plăți pentru cardurile de alimente, iar beneficiarii vor primi 250 de lei, o sumă destinată să ajute la acoperirea costurilor cu alimentele de bază. De asemenea, este de așteptat să fie livrate și voucherele de energie, având în vedere prognozele meteo care indică o toamnă friguroasă.

„În luna octombrie vom livra o nouă tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Am majorat și plafonul de venituri pentru a beneficia de aceste sume, care acum este de până la 2.210 lei” a declarat Adrian Câciu.

În plus, ministrul a explicat că, în contextul dificultăților economice și al schimbărilor legislative, voucherele de energie vor fi gestionate de Ministerul Energiei și Ministerul Muncii, astfel încât persoanele vulnerabile să primească sprijinul necesar pentru a face față iernii.

Drepturile de protecție socială se mențin în continuare pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor

Noi vouchere pentru români. Angajaţii pot primi 220 lei pe lună sau 440 lei pe eveniment

Pensionarii care, prin aplicarea noii legi a pensiilor, au pensii mai mari de la 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de drepturile de protecție socială, acordate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pe care le aveau și până acum.

Guvernul a aprobat luni, prin Ordonanță de Urgență, ca majorarea rezultată în urma procesului de recalculare a pensiilor să nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

”Această măsura are în vedere sprijinirea pensionarilor care prin recalcularea dreptului de pensie ar fi ieșit de sub incidenta aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceste categorii de persoane sunt într-o situație de vulnerabilitate, iar acest sprijin material este esențial pentru asigurarea unui trai decent”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede modificarea plafonului pentru beneficiarii Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor de la 1830 lei la 2020 lei, precum și  modificarea limitei veniturilor lunare până la care se acordă sprijinul material reprezentat de tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde. Astfel, limita veniturilor lunare realizate de pensionari și de persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au și calitatea de pensionari, crește de la 2.000 lei cât este în prezent, la 2.210 lei.

Majorările propuse iau în calcul rata medie anuală a inflației din anul 2023, comunicată de Institutul Național de Statistică, respectiv 10,4%.

Cardurile de energie și tichetele sociale sunt destinate diferitelor categorii de beneficiari. Printre cei care pot beneficia de ajutoare se numără pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 lei, persoanele cu handicap grav sau accentuat, și familiile cu venituri reduse. Voucherele de alimente, în valoare de 250 de lei, sunt acordate o dată la două luni și sunt destinate familiilor cu venituri scăzute și persoanelor aflate în dificultate financiară.

Adrian Câciu a subliniat importanța acestor măsuri în contextul actual, menționând că au fost realizate modificări în legislația existentă pentru a adapta ajutoarele la nevoile actuale ale populației. Cu aceste măsuri, autoritățile speră să atenueze impactul economic al sezonului rece asupra celor mai vulnerabile segmente ale societății românești.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore