Ajutoare sociale. Câţi bani primesc românii ca să stea degeaba

Veniturile de protecţie socială au însumat 210,608 miliarde lei, în 2022, în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 15%.
Filip Stan
03 iul. 2024, 13:10
Ajutoare sociale. Câţi bani primesc românii ca să stea degeaba

Bani mulţi pentru ajutoare sociale. Veniturile de protecţie socială au însumat, în 2022, 210,608 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 15%, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În anul 2022, veniturile de protecţie socială au însumat 210,608 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 15%, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de anul precedent; cheltuielile privind protecţia socială1 (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 226,526 miliarde lei (din care 225,236 miliarde lei reprezintă cheltuieli cu prestaţiile sociale), cunoscând o creştere cu 14,5% faţă de anul precedent”, arată datele INS.

Ponderea cheltuielilor de protecţie socială în PIB a fost de 16,2%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul 2021; cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) au reprezentat 16,1% din PIB, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul 2021.

Ca şi în anii anteriori (2013-2022), protecţia socială a fost orientată cu precădere către acoperirea riscurilor legate de limita de vârstă (bătrâneţe) şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii care au implicat 49,9%, respectiv 27,9% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale.

Se taie ajutoarele sociale, dar statul îţi dă 400 de lei GRATIS fără să ceară nimic la schimb. Ce este Venitul Minim de Incluziune, acordat din 2024

Venitul Minim de Incluziune este soluția României pentru combaterea sărăciei și sprijinirea integrării sociale.  Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a evidențiat la Conferința Ministerială de la Bruxelles importanța venitului minim de incluziune (VMI) în sprijinirea persoanelor și familiilor aflate în dificultate.

Aceasta a subliniat că integrarea pe piața muncii rămâne cea mai eficientă metodă de incluziune socială.

Venitul minim de incluziune, reformă esențială în asistența socială

România a demarat implementarea reformei privind venitul minim de incluziune, un program de asistență socială destinat să ajute persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească obstacolele financiare. VMI este structurat în două componente principale: Sprijin pentru Incluziune și Sprijin pentru Familia cu Copii.

Prima componentă vizează prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, înlocuind ajutorul social anterior destinat asigurării venitului minim garantat. Cea de-a doua componentă, axată pe familiile cu copii minori, își propune prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație.

Pentru a accesa VMI, beneficiarii trebuie să depună o cerere unică, indiferent dacă vor beneficia de una sau ambele componente. VMI nu se limitează la o simplă sumă de bani, ci include un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie precum ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea.

Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile! Cine va primi venitul minim de incluziune
Aceste măsuri contribuie la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială. Ministrul Bucura-Oprescu a accentuat, de asemenea, angajamentul României de a reduce abandonul școlar, unul dintre pilonii centrali ai VMI fiind obligativitatea de a asigura educația copiilor beneficiarilor.

Românii care primesc bani de la stat în 2024. Se dau 400 de LEI. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, anumiți români pot beneficia de un nou ajutor. Mai exact, românii vulnerabili pot primi bani gratis de la stat. Este vorba despre suma de 400 de lei pe lună de persoană.

Guvernul vine cu vești bune pentru cetățeni și în 2024. Vor fi introduse noi ajutoare pentru românii vulnerabili sau pentru cei din medii defavorizate. Este vorba despre introducerea venitului minim de incluziune. Anunțul oferirii acestor noi ajutoare de la stat a fost făcut de Ministerul Muncii.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, programul „Venitul Minim de Incluziune” va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acest program este implementat la nivel național cu sprijinul administrațiilor locale și al Băncii Mondiale.

Românii care primesc bani de la stat în 2024. Se dau 400 de LEI

Programul este conceput pentru a veni în sprijinul celor mai defavorizate segmente ale societății. Axat în principal pe simplificarea procesului de solicitare a ajutorului financiar și pe reducerea birocrației aferente. Astfel, programul „Venitul Minim de Incluziune” urmărește să suplinească programele actuale. Cum ar fi ajutorul pentru susținerea familiei și venitul minim garantat.

Autoritățile speră să automatizeze părți esențiale ale procesului de oferire a ajutorului. Dar și să îmbunătățească beneficiile pentru cei mai vulnerabili prin acest sistem. De exemplu, copiii din familiile eligibile vor beneficia de burse sociale, de îndată ce vor începe școala. În plus, vârstnicii care sunt eligibili vor deveni automat asigurați în sistemul de asigurări de sănătate.

400 de lei pe lună pentru cei care au vârsta de 65 de ani
Suma maximă a ajutorului pentru cei care nu au o sursă de venit este de 275 de lei pe lună pentru fiecare membru al familiei. Dar și de 400 de lei pe lună pentru cei care au vârsta de 65 de ani sau mai mult și sunt singuri. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vizitat zonele defavorizate din județul Ialomița.

Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Cine poate beneficia
În cadrul unei acțiuni pe teren alături de personalul Băncii Mondiale. În timpul interacțiunilor sale cu potențialii beneficiari ai programului, oficialul a subliniat importanța acestui proiect pentru persoanele care se confruntă cu circumstanțe dificile. Potrivit ministrului, în ciuda situației financiare, educația este o prioritate pentru aceste familii.

„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fost implementat de la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Bucura-Oprescu.

Servicii sociale subvenționate din fondurile MMSS pentru aproximativ 16.000 de beneficiari 

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va subvenționa cu 132,7 milioane de lei un număr de 542 de centre de servicii sociale administrate de asociații, fundații și culte care acordă servicii pentru 15.871 de persoane. Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat, prin fondurile alocate MMSS, pentru perioada februarie-decembrie 2024.

Față de anul 2023, numărul de beneficiari sprijiniți este mai mare cu peste 3.000. În 2023 au fost subvenționate 461 centre ale unor asociații, fundații și culte, iar în 2024 sunt 542 de centre subvenționate.

„Este un sprijin important pe care îl dăm sistemului de servicii sociale. Dar impunem și condiții. Prima condiție este ca furnizorul să fie licențiat. Avem, de asemenea, controale mai dese și, în general, toleranță zero față de abaterile care ar putea afecta beneficiarii. Am inițiat o nouă lege a asistenței sociale care va întări sistemul de protecție în momentul în care va intra în vigoare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Subvențiile se utilizează, în exclusivitate, pentru serviciile de asistență socială acordate persoanelor care, potrivit dispozițiilor legale, au dreptul să beneficieze de acestea.

Începând cu anul 2023, nivelul mediu lunar al subvenției care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare și  600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte.

Centrele au fost selectate în cadrul selecției anuale derulate de MMSS neîntrerupt din anul 1998, în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu modificările ulterioare.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Mesajul Ursulei von der Leyen despre sacrificiul revoluționarilor români la 35 de ani de la Revoluția din 1989
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina