Ajutoarele suplimentare în valoare de 15.000 de lei pentru familiile afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui ajung la beneficiari începând de luni, 7 octombrie, a anunţat vineri Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii anunţă că de luni vor fi distribuite, cu sprijinul Poştei Române, ajutoarele suplimentare pentru famiile afectate de inundaţiile din septembrie.
Aproximativ 6.000 de familii şi persoane singure vor beneficia de aceste fonduri. „Acest ajutor vine în sprijinul celor care au fost grav afectaţi de inundaţiile din septembrie. Începând de luni, vor primi o sumă suplimentară care să-i ajute la refacerea locuinţelor şi înlocuirea bunurilor distruse în urma acestor calamităţi. Am fost la Galaţi ca voluntari împreună cu colegii din minister şi ştim cu ce probleme se confruntă, aşa că am acţionat cât se poate de rapid”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Cum pot fi folosiți banii? Sumele acordate pot fi utilizate pentru:
– achiziționarea de mobilier de strictă necesitate;
– obiecte sanitare;
– materiale de construcții;
– cel puțin trei aparate electrocasnice (mașină de spălat rufe, aragaz/mașină de gătit, frigider/combină frigorifică, televizor);
– combustibil solid și petrolier necesar pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde și a hranei (lemne de foc, butelie etc).
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a semnat vineri convenţia cu Poşta Română pentru ca sumele să ajungă la persoanele afectate.
Debitul Dunării la intrarea în ţară, staţionar, dar aproape dublu faţă de media lunii octombrie
Debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, este staţionar vineri, în jurul valorii de 7000 mc/s, dar rămâne aproape dublu faţă de media multianuală a lunii octombrie, care este de 3850 mc/s, a transmis Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).
Potrivit ANAR, vineri, Dunărea atinge niveluri maxime de 388 cm (Bechet) şi 318 cm (Corabia), dar acestea rămân sub cotele de atenţie.
Conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în intervalul 5-10 octombrie, Dunărea va atinge la intrarea în ţară valori între 6800-6900 mc/s, iar în intervalul 10-11 octombrie, debitele Dunării vor fi din nou într-o uşoară creştere, ajungând în 11 octombrie la valoarea de 7200 mc/s (în secţiunea Baziaş).
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară a fost atins în perioada 30 septembrie -1 octombrie, înregistrând o valoare de 7400 mc/s.