Ajutor de 1.400 de lei pentru această categorie de români. Modelul cardului de energie, prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniţi cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilităţi, a fost aprobat prin Ordin al ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Astfel, românii vor primi 1.400 de lei pe an, pentru a-și achita facturile, cu ajutorul serviciului poștal. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN „Poşta Română” SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.
Odată cu aprobarea cardului de energie, a fost adoptat și modelul certificatelor, documente care vor putea fi emise doar de către asociațiile de proprietari. Aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari / locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” SA, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.
Sprijinul se acordă persoanelor aflate în risc de sărăcie care îndeplinesc condițiile de venit mediu pe membru de familie și de vârstă pentru a beneficia de sprijin în vederea compensării prețului la energie. Aceste categorii de persoane sunt următoarele:
„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenţia rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării. Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Mă bucur să anunţ adoptarea modelului cardului de energie şi a documentului ce va atesta datoriile la Asociaţiile de proprietari, ambele publicate în Monitorul Oficial. Tot astăzi, a fost semnată Convenţia pentru ca Poşta Română să poată emite şi distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanţate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a declarat Marcel Boloş.
Asociațiile de proprietari se vor ocupa de transmiterea sumelor care trebuie achitate, iar mai apoi vor opera încasarea banilor, ca mai apoi să fie virate sumele către furnizorii de energie electrică, în numele clienților. Cei 1.400 de lei vor fi acordați în două tranșe, jumătate din sumă în luna februarie, în timp ce restul de 700 de lei, în septembrie.