Cei ce au probleme generate de vizitele animalelor sălbatice pe proprietățile lor și care vor să reducă pagubele cauzate de acestea locuințelor sau terenurilor pe care le dețin vor putea cere finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege, ce au ca scop ținerea animalelor la distanță, potrivit unui ordin apărut chiar azi în Monitorul Oficial.
Conform Ordinului apărut în Monitorul Oficial, statul oferă până la 15.000 de lei românilor care au probleme cu animalele sălbatice. În cazul în care acestea îți produc pagube sau îți intră pe proprietate, poți beneficia de bani pentru a-ți pune garduri electrice sau alte mijloace permise de lege, pentru a îndepărta vietățile periculoase.
Persoanele care au parte de stricăciuni provocate de animale sălbatice pot cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme speciale, mai ales garduri electrice, care să împiedice pe viitor aceste acțiuni. Acestea vor ține vietățile la distanță de casele sau terenurile oamenilor. Toate aceste lucruri sunt specificate în Ordinul Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat în Monitorul Oficial.
Se dau banii înapoi de la stat. Cine sunt românii care primesc bani de la Fisc înainte de pensie
Astfel, toți cei care vor să-și pună garduri electrice, dar și alte mijloace care sunt permise de lege, pentru a ține animalele sălbatice la distanță pot beneficia de la stat de o sumă de până la 15.000 de lei. După implementarea acestui ordin, vor putea fi cumpărate cu banii de stat echipamente sau dispozitive de tipul gardurilor electrice, panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege.
Pentru a putea cere acești bani, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le împlinească românii care vor să beneficieze de cei 15.000 de lei de la stat. În primul rând, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, să dețină casa sau terenul, să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal, să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată (a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale). De asemenea, pentru a lua această sumă de la stat trebuie să nu există condamnări pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă și să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect, scrie Capital.
Harghita: Un urs a atacat o fermă şi a omorât aproape 50 de miei pregătiţi de sacrificare pentru Paşti
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a anunţat, duminică, pe pagina sa de Facebook, că ursul a atacat o fermă din satul Cădaciu Mare, comuna Şimoneşti şi a ucis aproape 50 de miei pregătiţi de sacrificare pentru Paşti. Animalul a mai atacat alte 18 capre şi oi care au fost grav rănite. Csaba Borboly a atras atenţia că numărul urşilor a crescut în ultimii ani şi că aceştia nu se mai sperie de gardul electric atunci când atacă, astfel că este nevoie de o legislaţie mai riguroasă.
”O nouă dramă în judeţul Harghita. Creştem animale pentru fiarele sălbatice. În Cădaciu Mare, la o fermă locală, un urs a provocat pagube uriaşe, omorând aproape 50 de animale în spatele unei clădiri a fermei, la 50 de metri de zona locuită”, a scris Csaba Borboly pe Facebook.
Liderul CJ Harghita a precizat că 42 de miei au fost omorâţi de urs, aceştia fiind pregătiţi pentru sacrificarea de Paşti. Alte 18 capre şi oi au fost grav rănite în urma atacului ursului.
Csaba Borboly este de părere că problema ameninţării urşilor este departe de a fi rezolvată, sunt necesare acţiuni suplimentare şi este nevoie de o atitudine responsabilă, în special din partea factorilor de decizie naţionali şi europeni.
”Legislaţia în privinţa atacurilor cu urşi încă nu este perfectă şi văd un fel de temere din partea autorităţilor pentru că, chiar dacă există o reglementare legislativă că după al doilea atac este legal să fie extras ursul, nu prea doresc primarii să pună în aplicare această prevedere legislativă. Atacul urşilor este o problemă profesională, nu cred că un politician trebuie să decidă pe plan local. Decizia trebuie să fie pe plan judeţean. Am făcut demersuri în acest sens. Acesta este un urs pe care aproape şi eu îl cunosc, anul trecut a intrat în grajd şi a omorăt tot ce se putea. Eu am foarte mari speranţe că numărarea capetelor de urşi, lansată de domnul ministru Tzancos, am înţeles că în câteva zile va fi finalizată şi se vor lua măsuri”, a declarat liderul CJ Harghita.
Csaba Borboly mai spune că urşii care atacă satele din judeţ nu se mai sperie de gardul electric: ”Lăsaţi poveştile cu gardul electric. Şi aici a fost gard electric, dar aceşti urşi sunt foarte inteligenţi şi s-au adaptat (…) Pentru urşii care au atacat, gardul electric nu reprezintă niciun pericol”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a atras atenţia că numărul urşilor a crescut foarte mult în ultimii ani. ”Numărul urşilor a crescut exponenţial. Avem aproape 2.500 de urşi numai în judeţul Harghita. Toată Finlanda nu are atâţia”, a mai precizat Csaba Borboly.