Românii care vor să-și instaleze panouri solare pentru a reduce costurile la energie pot primi un ajutor de 20.000 lei de la stat. Banii vin prin programul Casa Verde, care prevede finanţări pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe locuinţe.
Programul Casa Verde prevede achiziţia şi instalarea unui sistemul de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kW, compus din: panouri fotovoltaice, invertor, dar şi acoperirea cheltuielilor cu montajul şi punerea în funcţiune. Deşi programul se adresează persoanelor fizice, instalarea sistemului fotovoltaic se realizează doar de către un instalator/firmă autorizată, astfel încât, orice demers trebuie realizat prin intermediul acestora.
Citește și: Până când mai poate fi recuperată taxa auto. Vești bune pentru românii care nu și-au primit încă banii
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că din 5 mai va începe înscrierea persoanelor fizice în programul Casa Verde.
„În niciun caz nu este mai îngreunat, înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare. Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor, pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte. Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vot încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Citește și: Ajutor de 15.000 de lei de la stat! Regula e simplă pentru cei care pot beneficia de această sumă
Ministrul Mediului a precizat că anul acesta se schimbă regulile în sensul că nu va mai fi ca anul trecut când instalatorii erau cei care adunau cererile, stabileau cine este încărcat în sistem şi în ce ordine şi chiar cine ar avea sau nu ar avea dreptul de a primi finanţare.
„A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. (…) Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, a adăugat ministrul.