Vești bune pentru fermieri și nu numai. Crescătorii de porci Mangaliţa şi Bazna pot primi în fiecare an de la stat 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie. Subvenția a crescut de la 1.200 de lei la 2.000 lei, adică o majorare de 60%.
Cererile pentru acest ajutor de la stat trebuie depuse până la sfârşitul lui iunie. Guvernul a aprobat deja ajutorul promis pentru creşterea acestor rase care sunt unele dintre cele mai căutate din Europa pentru că carnea lor este sănătoasă pentru organismul uman.
Pentru a beneficia de program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
„Valoarea totală a sprijinului este de 1 milion de lei. Cei care beneficiază de acest sprijin nu pot depăşi 20.000 de euro a trei exerciţii financiare. Cererile se depun la Direcţia Agricolă până pe data de 31 iunie 2024”, a declarat Elena Claudia Gogu, director Direcția pentru Agricultură Suceava.
Fermierii își pregătesc deja cererile pentru a primi ajutor de la stat.
„Orice venit în plus e binevenit. Şi anul ăsta să ne descurcăm cumva. Am în jur de 30 şi ceva de scroafe care sunt reproducătoare de bază. Mai ales că acum s-a şi mărit oleacă venitul, valoarea, tragem tare. Pretenţioşi la mâncare nu sunt, după cum vedeţi mănâncă lucernă, porumb”, a declarat Vasilică Bădeliță, pentru observatornews.ro.
Un fermier din județul Arad este considerat a fi cel mai mare producător. Ioan Rășinar crește astfel de porci în localitatea Pâncota.
Are cel mai mare număr de animale înscrise în Registrul genealogic, în secţiunea principală. Ioan Rășinar a început să crească porci de Mangalița după ce a mâncat slănină provenită de la această rasă de porc. I-a plăcut foarte mult gustul, astfel că și-a făcut fermă cu porci de Mangakița și Bazna. În prezent, ridică un abator și proiectează o carmangerie.
„Creşte mai greu dacă-l ţii pe beton. Dar eu, crescându-l în semilibertate, am o medie de 10 kg pe lună. La mine, un porc la un an, la 12 luni, are în jur de 100-110 kg. Creşterea cea mai grea este până la 6 luni, când depune mai mult de 45 kg.
După 100 începe să meargă bine, 150-160 kg până la 200 kg. Le dau porumb şi lucernă. Am baloţi din ăia de 250 kg, îi ridic cu motostivuitorul şi îi arunc acolo, precum caprele stau.
Şi la scroafele care sunt cu purcei le macin furajul din porumb, orz, purceii până la două luni stau acolo şi de la două luni îi înţarc”, a declarat crescătorul din județul Arad pentru revista Fermierului.
În ultimii ani, consumul de carne provenită de la porci de Mangalița și Bazna a crescut, iar cererile sunt tot mai mari. Specialiștii spun că acești porci au o carne au o carne bogată în grăsimi, însă cu mult mai puţin colesterol decât porcul obişnuit. Însă și prețul este mai ridicat. Pentru un kilogram de carne de porc românii scot din buzunar între 60 și 80 de lei. Un kilogram de cârnaţi din carne de mangaliţă poate ajunge până la 120 de lei. De asemenea, un kilogram de şuncă poate fi achiziționat cu circa 80 – 90 de lei.