Începând cu 1 ianuarie 2025, se majorează saalriul minim, ajutorul de deces, iar pensiile, alte salariil, dar și indemnizațiile mai aşteaptă eventuale rectificări bugetare. Dacă ar fi să vorbim despre ajutorul de deces în 2025, suma crește semnificativ. Un factor important îl reprezintă însă dacă persoana este sau nu asigurată. Astfel, suma încasată poate fi una mai mică, sau mai mare.
Astfel, ajutorul de deces pentru persoanele asigurate va fi de anul viitor de 8.354 de lei, iar persoanele neasigurate urmează să primească suma de 4.177 lei.
O firma de pompe funebre din Bucuresti a transmis recent un mesaj de interes major pentru familiile care, din pacate, se asteapta la un deces in 2025. Acest anunt vizeaza in special familiile care au membri in varsta sau cu probleme grave de sanatate. Intr-o astfel de situatie delicata, este esential sa fiti informati despre ajutorul de deces, o suma care ar urma sa creasca substantial anul viitor.
Cresterea punctului de referinta: impact asupra ajutorului de deces si altor beneficii
Incepand cu 2025, valoarea punctului de referinta va creste de la 81 de lei la 91 de lei, conform calculelor. Aceasta schimbare va influenta pozitiv mai multe categorii de venituri si indemnizatii, inclusiv salariile, pensiile, alocatiile si, desigur, ajutorul de inmormantare. Aceasta majorare reflecta un efort constant de a sustine familiile in momentele dificile.
Valoarea ajutorului de deces: o crestere substantiala pentru 2025
Daca in 2024 ajutorul de deces pentru persoanele asigurate este de 7.567 de lei, iar pentru cele neasigurate de 3.784 de lei, din 2025 aceste valori vor creste semnificativ. Astfel, pentru persoanele asigurate, ajutorul de inmormantare este prognozat la 8.354 de lei, iar pentru cele neasigurate la 4.177 de lei. Cresterea de cateva sute de lei va aduce un sprijin suplimentar in gestionarea cheltuielilor necesare in astfel de situatii.
Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), care se aplică de la 1 septembrie 2024, stabilește, în primă fază, că, în cazul decesului unui asigurat sau pensionar, se acordă ajutor de deces unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă. De altfel, astea sunt și regulile momentului, și anume cele stabilite de actuala lege a pensiilor (Legea 263/2010).
Dovada suportării cheltuielilor se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege (de pildă, chitanțe sau bonuri fiscale).
Suplimentar, din septembrie, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanei care, în ultimele șase luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în respectiva perioadă.
Pentru 2024, valoarea ajutorului de deces s-a majorat cu 778 de lei, potrivit Legii 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, și a ajuns la 7.567 de lei.
O noutate adusă de Legea 360/2023 este posibilitatea ca ajutorul de deces să se acorde, din septembrie 2024, “și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu (…)”.
Tot de luna viitoare, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie al acestora, ajutorul de deces va putea fi achitat și către o persoană juridică, dacă aceasta face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Ca și-n prezent, din septembrie, acordarea ajutorului de deces se face la cerere, pe baza certificatului de deces și a documentelor justificative, și nu este condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
De asemenea, ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare, de către casa teritorială de pensii competentă.
De la 1 septembrie 2024, în situația persoanelor fizice care solicită ajutor de deces, plata acestuia se va putea face și prin virament bancar.
Potrivit actualei liste a actelor necesare acordării ajutorului de deces, stabilită de Casa Națională de Pensii Publice și valabilă, cel puțin, până în septembrie 2024, solicitarea ajutorului se face în baza:
Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.