Ajutor de încălzire iarna 2024-2025. Se iau în calcul taloane de pensie din august 2024

Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Filip Stan
21 oct. 2024, 20:19
Ajutor de încălzire iarna 2024-2025. Se iau în calcul taloane de pensie din august 2024

Ajutor de încălzire iarna 2024-2025. Se dau bani de la stat pentru încălzire şi în acest an, beneficiare fiind persoanele și familiile cu venituri mici.

Acest sprijin este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor.

Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei. Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august 2024 aveau venituri sub aceste limite. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe baza unei dispoziţii emise de primar, iar beneficiarii trebuie să furnizeze corect toate informaţiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor si bunurile deţinute.

Ajutor de încălzire pentru românii cu venituri mai mici de 2053 de lei. Atenţie, se iau în calcul terenurile şi maşinile din garaj!

Beneficiarii ajutoarelor pentru încălzire și a suplimentului energetic sunt obligați să comunice orice modificare intervenită în situația locativă, componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data de la care a intervenit modificarea.

Ajutoarele pentru încălzire şi suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.

Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cei care transmit documentele până pe 20 ale lunii respective.

Cuantumul ajutorului de încălzire, în funcție de tipul de combustibil utilizat și de venituri, este următorul:

  • Pentru cei care folosesc gaze naturale: ajutorul variază între 25 lei și 250 lei, destinat consumatorilor vulnerabili.
    Pentru cei care folosesc energie electrică: sumele acordate pot fi între 50 lei și 500 lei pentru consumatorii vulnerabili.
    Pentru utilizatorii de combustibili solizi și/sau petrolieri: ajutoarele se situează între 32 lei și 320 lei pentru cei vulnerabili.
    Pentru cei care se încălzesc prin energie termică din sistem centralizat: ajutorul poate reprezenta între 10% și 100% din valoarea consumului lunar.
  • Sumele suplimentare pentru energie, în funcție de tipul de sistem de încălzire utilizat și de venituri, sunt următoarele:
  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
    10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
    10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
    20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
    Dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, aceasta va beneficia de 10lei+10lei+30lei = 50 lei.

Pentru a solicita ajutorul de încălzire, documentele necesare pot fi depuse fie individual, fie prin intermediul asociației de proprietari la primăria locală.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar (1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2025), inclusiv în perioada sezonului rece se acordă cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu: Iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință și asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate

Ajutor de încălzire iarna 2024-2025 şi la Vaslui

Familiile defavorizate din Bârlad care vor să beneficieze, și în această iarnă, de ajutoare de căldură și de suplimentul pentru energie își pot depune dosarele până pe 15 noiembrie.

Pentru sezonul rece 2024-2025, condițiile care exclud acordarea ajutoarelor s-au modificat puțin față de iarna trecută. Pentru a evita pe cât posibil aglomerațiile mari de solicitanți, autoritățile locale bârlădene au stabilit mai multe locații pentru preluarea cererilor; Direcției de Asistență Socială; Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice sau Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

La fel ca în anii trecuți, ajutoarele de încălzire se vor acorda pentru intervalul 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Se pot înscrie doar persoanele singure sau familiile care locuiesc efectiv la adresa pentru care se solicită ajutor, sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Este important de știut că nu pot beneficia de subvenție decât cei care realizează venituri de până la 1.386 lei pe membru de familie, respectiv de 2.053 lei pentru persoana singură.

Ajutor de încălzire 2024-2025. Cum poți să primești 500 de lei de la stat

Însă, cu cât veniturile sunt mai mici la toate categoriile de beneficiari, cu atât cuantumul alocat va fi mai mare. Cel mai mult vor primi persoanele sau familiile care au venituri sub 200 lei pe membru de familie. Astfel, cei care folosesc energie electrică vor primi câte 500 lei pe lună, cei care se încălzesc cu sobe pe lemne ori combustibili petrolieri vor primi câte 320 lei pe lună, iar cei care utilizează sobe sau centrale pe gaz vor primi câte 250 lei pe lună.

DailyBusiness
Creștere spectaculoasă anunțată de Ligia Deca: Bursele sociale ajung la 925 de lei!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Playtech.ro
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut să divorțeze?
DailyBusiness
Autostrada visurilor devine coșmar. Deschiderea în 2024 este compromisă! Lucrările stagnează pe șantier!
Adevarul
Testul care îți arată vârsta biologică în 30 de secunde
wowbiz.ro
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a divulgat planul diabolic
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Noua majorare a pensiilor din 1 ianuarie. Șeful Casei de Pensii a anunțat direct procentul la TV
StirileBZI
Statul le dă 500 de lei românilor! Cine va beneficia de sprijinul financiar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului din Constanța!
substantial.ro
Joe Biden prezintă scuze istorice amerindienilor pentru asimilarea forțată
MediaFlux
CREȘTERE de 500 de lei la PENSIE. TOȚI pensionarii beneficiază
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Busola Electorală: cum îți descoperi afinitățile politice cu candidații la Președinție?