În iulie 2023, 2,683 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,206 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era de 13,9% în UE (în scădere de la 14,2% luna precedentă) şi de 13,8% în zona euro (stabilă comparativ cu luna precedentă).
În rândul femeilor, rata şomajului în iulie era de 6,2% în UE, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,7%, de asemenea stabilă faţă de luna precedentă.
În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în iulie se înregistrau în Malta (2,5%), Cehia (2,7%), Polonia (2,8%) şi Germania (2,9%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului erau în Spania (11,6%) şi Grecia (10,8%).
În România, rata şomajului în formă ajustată sezonier a coborât la 5,5% în iulie, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de 5,6% luna precedentă, în timp ce rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) s-a situat la 22,3% în iulie, potrivit INS.
Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat în iulie 2023 a fost de 455.400 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (457.400 persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (452.700 persoane).
Pot fi asigurate pentru indemnizație de șomaj următoarele categorii de persoane cu domiciliul sau reședința în România:
Regimul este obligatoriu pentru toți angajații, cu excepția pensionarilor care lucrează. Aceasta include angajații ale căror salarii provin de la angajatori români și de la angajatori din UE/SEE sau Elveția, cu condiția ca legislația română să fie aplicată în cazul veniturilor provenite din afara României. Și angajații cu reședința în România și ai căror angajatori se află în țări ce nu intră sub incidența legislației europene privind securitatea socială. Alte categorii precum funcționarii publici, persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective, membrii ONG-urilor, membrii cooperațiilor și administratorii, sunt, de asemenea, asigurate în mod obligatoriu.
Citește și: Oraşul din România cu ZERO şomeri. Are 1.000 de firme care caută sute de angajaţi!
Următoarele categorii de persoane cu domiciliul sau reședința în România se pot asigura voluntar pentru indemnizație de șomaj:
Contractul de asigurare pentru șomaj pentru categoriile de persoane de mai sus trebuie încheiat cu agenția de ocupare a forței de muncă în a cărei zonă de activitate își are domiciliul sau reședința persoana în cauză.
Pentru a putea beneficia de indemnizație de șomaj, trebuie să îndepliniți următoarele condiții obligatorii:
De asemenea, șomerii înregistrați la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitării indemnizației de șomaj.
Aceasta condiție nu se aplică absolvenților unei instituții de învățământ (sau ai unei școli speciale pentru persoanele cu dizabilități) care sunt în vârstă de cel puțin 16 ani și care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit cu pregătirea profesională timp de 60 zile de la data absolvirii (criteriu temporar valabil doar pentru prima categorie de absolvenți).
Indemnizația de șomaj este calculată luând în considerare valoarea indicatorului social de referință (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru șomaj și stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de șomaj.
Cum se calculează indemnizația de șomaj în 2023
Plata indemnizației de șomaj se face lunar, pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj, astfel:
6 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 1 an;
9 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 5 ani;
12 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 10 ani.
Absolvenții cu vârsta peste 16 ani care nu găsesc un loc de muncă în următoarele 60 zile după absolvirea unei instituții de învățământ primesc indemnizație de șomaj timp de 6 luni.
Plata indemnizației de șomaj încetează, printre altele, la data la care șomerul refuză nejustificat un loc de muncă conform cu pregătirea sau nivelul studiilor acestuia, sau la data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni.
Plata indemnizației de șomaj se suspendă, printre altele, dacă beneficiarul nu se prezintă lunar sau ori de câte ori este solicitat la agenția pentru ocuparea forței de muncă la care este înregistrat, pentru a primi sprijin în obținerea unui loc de muncă.
Indemnizația de șomaj este plătită prin intermediul băncilor sau al oficiilor poștale.
Aceasta nu este supusă regimului de impozit pe venit.