Cine sunt cei care vor primi vouchere în limita a 5 salarii minime. Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că a pus în dezbatere publică un proiect care prevede că victimele infracţiunilor pot solicita un avans din compensaţia financiară sub formă de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară.
Reprezentanții Ministerului Justiției au transmis că este vorba de proiectul de HG privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.
Nou proiect operaţionalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.
Astfel, victimele infracţiunilor pot solicita un avans din compensaţia financiară sub formă de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară.
Potrivit proiectului, voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Oficialii din Ministerul Justiției susțin că introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare.
De asemenea, prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea şi decontarea acestor vouchere.
Ministrul Mediului a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru „Rabla local”.
Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla local”, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va demara în luna martie, iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie.
Pentru acest an, programul beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei. Programul a fost discutat de ministru în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.
„Am discutat în mod special despre ‘Rabla local’, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus Tanczos.
Ministrul Mediului a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru „Rabla local”.