Ajutor financiar pentru familii în 2025. Familia monoparentală reprezintă tipul de familie în care copiii locuiesc doar cu unul dintre părinți, ca urmare a separării acestora în urma unui divorț, a decesului unuia dintre părinți. Potrivit prevederilor menţionate în Legea nr. 292/2011 privind asistența socială, la art. 22, al. (5) „termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoană singură și copilul/copiii aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta”.
Totodată, potrivit alin. (6) din legea menționată „ prin persoană singură, se înțelege persoana care se află în una din următoarele situații:
Citește și: Vouchere pentru energie 2025. Când intră banii pe card, cine sunt beneficiarii
Pentru familia monoparentală, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei inclusiv, după cum urmează:
300 lei pentru familia cu un copil;
600 lei pentru familia cu 2 copii;
900 lei pentru familia cu 3 copii;
1200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Pentru familia monoparentală, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 201 lei şi până la 530 lei inclusiv, după cum urmează:
200 lei pentru familia cu un copil;
400 lei pentru familia cu 2 copii;
600 lei pentru familia cu 3 copii;
800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune. VMI este un beneficiu de asistență socială, finanțat din bugetul de stat, destinat familiilor și persoanelor singure care se află în situații de dificultate. Sprijinul financiar înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.
Documente necesare pentru obținerea ajutorului social
Date de contact valabile: număr de telefon, adresă e-mail;
Acte de identitate părinte și copii;
Istoric de domiciliu pentru titularul cu Carte de Identitate provizorie; Adeverinta de stare civila emisa de Serviciul de stare civila din cadrul Evidenței populației;
Adeverință de la Penitenciar pentru soțul / concubinul / tatăl copiilor, privind data reținerii și data eliberării (dacă este cazul) ;
Documente /declarație privind domiciliul și/sau adresa de reședință;
Documente privind veniturile: talon/ extras de cont pensie, alocatie copii, pensia alimentară, adeverinta de venit salarial lunar, document privind alte venituri realizate/ încasate.
Documentele se depun în fiecare sector din București, dar și scanate (în format pdf) pe adresa de mail [email protected].