Uniunea Europeană a ajuns la un consens privind acordarea unui ajutor pentru fermierii afectați de dezastre. Astfel, cei care se află în dificultate din cauza unor probleme climatice vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 42.000 de euro.
Statele membre UE au decis să acorde ajutor financiar fermierilor afectați de condițiile meteo. Așadar, în scopul sprijinirii fermierilor, vor fi alocate fonduri neutilizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR – Pilonul al II-lea). Fermierii din Polonia, România, Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia, adică șase țări afectate de inundații, dar și portughezii afectați de incendii, vor primi sprijin financiar.
Fermierii afectați de dezastele naturale vor beneficia de un ajutor de până la 42.000 de euro per exploatație, bani ce se vor achita sub forma unei sume forfetare simplificate.
”Acesta este un răspuns la recentele dezastre legate de climă. După adoptarea oficială și intrarea în vigoare a regulamentului modificat, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate în a oferi sprijin ad-hoc fermierilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor afectate de dezastre naturale”, a declarat István Nagy, ministrul maghiar al agriculturii.
Este important de menționat faptul că ajutorul va fi acordat fermierilor afectați de dezastrele care au avut loc după 1 ianuarie 2024. În plus, statele membre vor avea libertatea de a mobiliza subvenții pentru a restabili potențialul de producție al fermelor și al pădurilor afectate de criză. Țările care au primit acordul pentru noul sprijin vor decide fiecare ce resurse financiare vor să aloce din Planul Național Strategic pentru a ajuta fermierii. Guvernele naționale vor trebui apoi să prezinte aceste planuri către Comisia Europeană. Conform consiliului Uniunii Europene, reglementările privind ajutorul pentru fermieri urmează să intre în vigoare până la finalul anului.
Polonia este țara care a solicitat deja Comisiei Europene sprijin. Asta, în urma inundațiilor care au avut loc în această toamnă. Până în acest moment, reprezentanții nu au primit un răspuns.
Sprijinul este valabil până la finalul anului 2024, dar există un plan de prelungire până pe data de 31 decembrie 2025. De asemenea, miniștrii Agriculturii din țările UE susțin creșterea limitei ajutorului pe fermă de la 280.000 de euro până la 560.000 de euro, ceea ce va contribui la susținerea financiară a multor producători agricoli.
Citește și: Marcel Ciolacu anunță extinderea programului Creditul Fermierului. Vor fi aproximativ 7.500 de beneficiari