Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 70/2011, se va acorda pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2020-2021. Din sezonul 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu programul „Prima Casă”. Senatorii au anulat modificările făcute de Guvern
Persoanele cu venituri mici vor putea obţine în continuare bani pentru a-şi acoperi integral sau parţial costurile cu încălzirea în timpul sezonului rece. Însă, banii se vor cere în baza Legii 196/2016, începând cu sezonul rece 2021-2022, iar, concret, persoanele fizice vor cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”.
De asemenea, ajutorul se va cere în continuare la primărie și termenul anual de depunere a dosarului va rămâne 15 octombrie.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se cere la primăria din localitatea de domiciliu, până la 15 octombrie 2020. Banii se cer personal sau, acolo unde este cazul, prin intermediul asociației de proprietari. Persoanele cu venituri mici, care nu îşi pot permite costul integral al încălzirii locuinţei şi care pot cere ajutorul de stat, sunt persoanele singure sau familiile. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată în timpul sezonului rece, mai exact perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2020 și martie 2021.
Ajutorul este dat pentru un singur sistem de încălzire, sistemul principal folosit de persoanele singure sau de familii.
Pentru a putea obţine ajutorul, veniturile solicitanţilor trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Prin urmare, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 750 de lei.