Ajutor de încălzire locuinţă 2021. Potrivit legii consumatorului vulnerabil, românii cu venituri lunare mici beneficiază începând cu 1 noiembrie 2021 de un ajutor pentru încălzirea locuinţei. Sprijinul oferit de stat nu este însă pentru toată lumea, fiind condiționat de o serie de restricții.
Chiar dacă venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, sunt cazuri în care bunurile deținute pot duce la excluderea de pe listele de beneficiari. De exemplu, cei care deţin clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești sau cei care au o maşină mai nouă de 10 ani nu mai pot beneficia de sprijinul oferit de stat pentru încălzirea locuinţei.
În aceeași situație se află și dacă dețin mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani ori autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze.
Citeşte şi Ajutor pentru încălzirea locuinţei 2021. Ce acte trebuie depuse până la 15 octombrie
Sunt excluși de la ajutorul de încălzire și cei care dețin suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru o persoană singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie, potrivit Monitorul de Suceava.
Nici cei care au în bancă mai mult de 3.000 de lei nu mai pot beneficia de sprijinul oferit de stat pentru încălzirea locuinţei la iarnă.
Reamintim că pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei, românii cu venituri mici trebuie să depună la primăria de care aparţin o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei, veniturile acesteia şi sistemul de încălzire utilizat. Documentele trebuie depuse până pe 15 octombrie.
“Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”, stabilește Legea consumatorului vulnerabil.
La completarea cererii, românii trebuie să fie atenţi şi să scrie corect datele privind componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. Pentru a stabili dreptul la ajutorul pentru încălzire, primarii vor cere persoanelor interesate acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei, potrivit avocatnet.ro.
Autoritățile au estimat că 500.000 de familii ar putea apela la aceste ajutoare