„Un ajutor logistic a fost furnizat din Libia”, a declarat această sursă foarte apropiată unor grupări extremiste din Libia, sub protecţia anonimatului. Sursa nu a precizat natura acestui „ajutor”, dar a recunoscut că islamiştii libieni au fost însărcinaţi să stabilească un contact între răpitori şi mass-media.
Astfel, presa internaţională, inclusiv AFP, au putut să îşi procure numere de telefon ale răpitorilor, furnizate de mediul islamist libian, al cărui fief se află în estul ţării. „Nu au existat libieni în grupul care a atacat”, a adăugat aceeaşi sursă, care recunoaşte, totuşi, că au „existat contacte” între atacatori şi libieni islamişti jihadişti.
Sursa a precizat că islamiştii libieni nu au nicio legătură organizaţională cu gruparea care a orchestrat atacul, şi anume „Semnatarii cu sânge”, a lui Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), pe care a părăsit-o în octombrie cu scopul de a îşi crea propria grupare.
După prăbuşirea regimului lui Muammar Gaddafi, în octombrie 2011, islamiştii libieni au obţinut tot mai multă influenţă şi au moştenit un important arsenal militar din conflictul libian. Premierul algerian Abdelmalek Sellal a declarat luni că acest comando islamist a venit din nordul Mali, „de unde a plecat în urmă cu aproape două luni”, cu mult înainte de începerea unei intervenţii militare franceze în această ţară, împotriva căreia răpitorii au declarat că acţionează.