Ajutor pentru încălzirea locuinţei 2021 se va acorda începând cu data de 1 noiembrie, conform prevederilor Legii consumatorului vulnerabil. Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei, veniturile acesteia şi sistemul de încălzire utilizat trebuie depuse până pe 15 octombrie la primăria de care aparţine fiecare.
Potrivit legii consumatorului vulnerabil, ajutorul de încălzire de acordă românilor cu venituri lunare mici.
“Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”, stabilește Legea consumatorului vulnerabil.
Citeşte şi Legea consumatorului vulnerabil. Câţi români vor beneficia de compensarea facturilor
La completarea cererii, românii trebuie să fie atenţi şi să completeze corect datele privind componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. Pentru a stabili dreptul la ajutorul pentru încălzire, primarii vor cere persoanelor interesate acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei, potrivit avocatnet.ro.
Atât cererea, cât şi declaraţia pe propria răspundere trebuie depuse la primărie fie individual, fie prin asociațiile de proprietari ori locatari.
Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.
În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:
ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
ajutor pentru gaze naturale;
ajutor pentru energie electrică;
ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Sprijinul de la stat pentru încălzirea locuinței în sezonul rece (noiembrie – martie) va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:
în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/persoana singură;
în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură).
Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu va putea fi mai mică de:
250 lei/lună, pentru gaze naturale;
500 lei/lună, pentru energie electrică;
320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se va stabili lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.
E de amintit aici că pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele vulnerabile vor putea primi, potrivit noii legi, un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.
Anexa_26-Cerere-Declaratie-pe-propria-raspundere (Sursa www.avocatnet.ro)