Ajutor social 2022. Prin OUG 101/2021 au fost reglementate și anumite obligații, dar și penalități, în cazul în care beneficiarii ajutoarelor sociale nu respectă cadrul legal recomandat.
Una dintre principalele noutăţi vine din faptul că s-a decis ca beneficiarii de ajutor social care nu au studiile de bază încheiate să se întoarcă la şcoală prin programul „A doua şansă”, pentru că, în caz contrar, nu pot completa cursurile de formare profesională.
Beneficiarilor li se recomandă, conform cadrului legal, să participe la toate aceste programe de reformare și recalificare profesională. În cazul în care nu sunt respectate aceste puncte, spune OUG 101/2021, există riscul ca beneficiarii să piardă banii oferiți prin aceste ajutoare sociale.
În același timp, Ministerul Educației a demarat un proiect de recalificare profesională, denumit „A doua șansă” și legiferat printr-un ordin de ministru, OME nr.3062/2022, conform Avocatnet.ro.
„Pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă»”, se spune în OUG 101/2021
Programul „ A doua șansă”, organizat de ME, este axat pe două paliere. Primul este cel axat pe învățământul primar, până la clasa a IV-a, și al doilea, axat pe învățământul gimnazial, clasele V-VIII și clasele IX-X.
Citeşte şi: Pensii 2022. Taloanele mov nu se pot transmite online, deocamdată