Ajutor social 2024. Valoarea acestui ajutor de la stat nu este foarte mare, scopul lui fiind acela de a asigura un trai minimal beneficiarului. Cuantumul ajutorului social se stabilește în funcție de veniturile beneficiarului.
Ajutorul social se acordă în funcție de un singur criteriu, acela al nivelului veniturilor beneficiarului. Astfel, pot primi această sumă de bani persoanele care nu au nicio sursă de venit, dar și familiile și persoanele singure ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv.
Venitul net lunar ajustat se calculează prin aplicarea unor coeficienți de echivalență la venitul net lunar al familiei sau persoanei singure. Acești coeficienți sunt: 1 pentru primul adult din familie, 0,5 pentru fiecare alt adult și 0,5 pentru fiecare copil, scrie focuspress.ro
Ajutorul social este format din două componente: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
Ajutorul de incluziune se acordă familiilor cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei inclusiv. Pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, limita de venituri pentru acordarea ajutorului de incluziune este mai ridicată, de 400 de lei.
Ajutorul de incluziune maxim este de 275 lei pe lună pentru o familie. În cazul persoanelor singure vârstnice (peste 65 de ani), cuantumul maxim este de 400 de lei pe lună. Suma efectivă primită se calculează ca diferență între acest cuantum maxim și veniturile nete ale familiei sau persoanei singure.
Ajutorul pentru familia cu copii are în vedere prevenirea riscului de sărăcie a copilului și prevenirea abandonului școlar. Această sumă de bani se acordă familiilor cu venituri nete lunare ajustate de până la 700 de lei inclusiv.
Spre deosebire de ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii variază în funcție de numărul de copii și de nivelul de venituri al familiei. Pentru familiile care nu depășesc un nivel al venitului de 275 de lei, cuantumurile lunare ale ajutorului social sunt:
În cazul în care familiile cu mai mulți copii înregistrează venituri cuprinse între 276 lei și 700 lei, atunci și valoarea ajutorului social se micșorează, variind de la 85 lei pentru un copil până la 340 lei pentru 4 sau mai mulți copii.
În schimb, familiile monoparentale primesc mai mulți bani.
Familiile sau persoanele singure din categoriile vulnerabile care solicită ajutor social trebuie să știe că la calcularea cuantumului acestuia nu se iau în calcul următoarele tipuri de venituri:
De menționat faptul că statul nu încurajează dependența pe termen lung de ajutorul social. Pe cale de consecință, pentru a stimula ocuparea forței de muncă și tranziția de la statutul de asistat social la cel de angajat, legea prevede că 50% din veniturile obținute din salarii de membrii familiei, dar nu mai mult de 500 lei pe familie, nu se iau în considerare la stabilirea venitului net. În acest fel, este evitată „capcana sărăciei”, situație în care beneficiarii de asistență socială nu vor să muncească să nu piardă ajutoarele sociale.