„Aş vrea să fiţi de acord cu acordarea acestui împrumut rambursabil între România şi Republica Moldova. Am susţinut acordul şi în plenul Camerei Deputaţilor, în numele Guvernului României, iniţiator, dar şi cu siguranţă în numele Guvernului Republica Moldova. La Camera Deputaţilor absolut toate grupurile politice au susţinut acest acord. Vreau să vă rog, dacă veţi fi de acord, să faceţi acelaşi lucru„, a declarat Victor Ponta în plenul Senatului.
Potrivit premierului, acest sprijin este „absolut necesar” pentru Republica Moldova, aflată „într-un moment extrem de dificil financiar și bugetar” ca urmare a sancțiunilor impuse de Federația Rusă, „pentru că Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE și s-a alăturat țărilor europene în opoziție față de agresiunea Federației Ruse”, dar și din cauza problemelor din sistemul bancar.
Şeful Guvernului a mai precizat că nu pierde nimic prin acest împrumut.
„Vreau să precizez că este un moment în care Republica Moldova nu are nevoie de vorbe şi încurajări verbale din partea României, ci de un sprijin concret. Decizia dvs. e esenţială în acest moment. Am transmis către preşedintele României, care a supus spre ratificare acordul. România poate să arate că ajută în momente dificile. Împrumutul se face cu o dobândă egală cu dobânda plătită de către statul român… Nu câştigăm nimic, nu pierdem nimic. Nu e ideea de a face o afacere cu Republica Moldova, ci de a-i sprijini (…) Cred că e meritul întregii clase politice din România faptul că în acest moment dificil, poate să facă ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a conchis premierul.
Deputaţii au ratificat marţea trecută Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro.
Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilităţii acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 şi a treia de 40 de milioane de euro în 2017.
Conform documentului menţionat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.