Ajutorul la curăţenie în gospodărie, reglementat prin lege. Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care reglementează modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice și pot beneficia de remunerarea, exclusiv în tichete de activități casnice, a activităților desfășurate.
Alina Andrei
02 mart. 2022, 11:41
Ajutorul la curăţenie în gospodărie, reglementat prin lege. Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Dan Cărbunaru.

Proiectul prevede că activitatea casnică trebuie să fie certă, reală și legală și să se desfășoare în gospodăria beneficiarului casnic. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic şi trebuie să aibă cel puţin 16 ani.

„Activitatea casnică se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă”, se mai arată în proiect.

Pentru munca prestată, persoana care ajută la menaj va fi plătită cu „tichete de activități casnice”.

„Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea”, se mai arată în proiectul de lege.

„Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice.

Legea aprobată prevede că persoanele care desfășoară activități casnice nu vor mai fi plătite direct cu bani, ci vor primi „tichete de activităţi casnice” pentru munca prestată. Cu tichetele primite, persoana care a prestat serviciul merge la ANOFM pentru a-şi încasa banii.

În acest fel, statul va putea reţine la sursă contribuțiile și impozitul aferente.

Legea prevede că „tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.

Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice conform alin. (3) de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea nominală prevăzută la alin. (1) din care se
scade valoarea impozitului pe venit, calculat conform art. 9 alin. (2) și contribuția de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat şi calculată conform art. 9 alin. (3).

Tichetul de activități casnice poate fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în bani conform alin. (3) până cel târziu în cea de-a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale”, prevede proiectul de lege.

Beneficiarul casnic care achiziționează tichete de activități casnice suportă doar valoarea nominală a acestora. De asemenea, el are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în 12 luni de la data achiziționării acestuia.

„Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activități casnice achiziționate în 30 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (8), primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situaţia tichetelor de activităţi casnice emise în format fizic, pe hârtie costul suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea
Forţei de Muncă cu tipărirea și distribuirea acestora”, mai prevede proiectul.

Pentru veniturile realizate din desfășurarea activității, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale.

Obligaţiile fiscale se calculează şi se rețin din contravaloarea aferentă tichetelor de activităţi casnice preschimbate.

Vezi proiectul aici

LG (1)

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Nicușor Dan Vizează Președinția: Intră Indepent în Cursa Electorală
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!