Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei înlocuite de la 1 ianuarie 2024. Cererile se depun din data de 2 noiembrie 2023 și e nevoie să fie însoțite de documente justificative pentru accesarea venitului minim de incluziune, transmite Primăria Constanța, prin intermediul unui comunicat de presă.
Conform art. 3 alin. (1) și (2) din Legea 196/2016, venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, precum și pentru prevenirea riscului săraciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educațe și se compune din una sau mai multe din urmatoarele categorii de ajutoare financiare:
a) ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesitatilor zilnice de viata;
b) ajutor pentru familia cu copii- ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în varsta de pâna la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de săracie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.
„Ajutoarele financiare componente ale venitului minim de incluziune și măsurile de asistență socială complementare, sunt:
Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, începând cu 01.01.2024, solicitanții care au domiciliul ori reședinta sau, după caz, traiesc în municipiul Constanța, depun cu 60 de zile îninte de 01.01.2024, respectiv în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2023, la Direcția generală de asistență socială Constanța, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare și angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetațenilor straini sau apatrizi, precum și al persoanelor fară adăpost.
În conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 196/2016, cererile, declarațiile și documentele depuse în vederea acordării venitului minim de incluziune se prelucrează în format electronic de către personalul Direcției generale de asistență socială Constanța în cadrul aplicației informatice.
Art. 33 din Legea nr. 196/2016 precizează urmatoarele:
Verificarea datelor și informațiilor cuprinse în cerere și în documentele doveditoare, precum și prelucrarea datelor înscrise în cerere se realizează de către personalul cu atribuții din cadrul D.G.A.S., prin SNIAS/aplicație VMI și pe baza documentelor justificative solicitate;
În situația în care există informații sau suspiciuni privind veridicitatea datelor cuprinse în cerere, primarul dispune efectuarea verificării in teren, în termen de maximum 5 zile de la data înregistrării cererii, la solicitanții semnalați de catre personalul din cadrul D.G.A.S. (3) In vederea efectuarii verificarii in teren se utilizeaza fisa de verificare, definita la art. 6 alin. (1) lit. aa), al carei model se aproba prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Ca și instrument de lucru, se utilizeaza fișa de verificare, conform modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a Legi nr. 196/2016;
În situația în care titularul dreptului sau oricare dintre membrii familiei acestuia refuză să furnizeze informațiile necesare pentru completarea fișei de verificare, se considera ca nu sunt îndeplinite condițiile de acordare a venitului minim de incluziune;
După finalizarea verificărilor, conform dispozițiilor art. 36 alin.(1) din Legea nr. 196/2016, aprobarea sau respingerea solicitării dreptului la venitul minim de incluziune se face prin dispoziție a primarului.
FORMULARELE SI INFORMAȚIILE REFERITOARE LA DOCUMENTELE JUSTIFICATIVE NECESARE IN VEDEREA ACCESĂRII VENITULUI MINIM DE INCLUZIUNE, MODALITATEA DE DEPUNERE A CERERILOR, DATE DE CONTACT, VOR FI POSTATE ATÂT PE PAGINA DE WEB A DIRECȚIEI GENERALE DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ CONSTANȚ ÎN DOMENIUL DEDICAT „VENIT MINIM DE INCLUZIUNE”, CÂT SI LA AVIZIERUL INSTITUȚIEI, DUPĂ DATA DE 02.11.2023″.