Sindicatul Europol atrage atenţia că un al doilea caz „Caracal” ar fi putut avea loc într-un oraş din judeţul Mehedinţi.
„În orașul Strehaia puteam avea un al doilea caz „Caracal” oricând în ultimele 14 luni.
Și asta pentru că singurul candidat la postul de șef al Poliției Orașului Strehaia, cms. MARGHITOIU CRISTIAN, care a fost împuternicit/desemnat pe acest post încă din iulie 2020, nu a știut nici măcar “Componența punctului de comanda constituit la locul producerii unui caz de dispariție”. Ce să mai avem pretenții în privința activităților ce sr trebuie întreprinse pentru a găsi persoana dispărută”, au precizat reprezentanţii Sindicatului Europol, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Citeşte şi: Cazul Caracal. Complicele lui Gheorghe Dincă ar putea fi eliberat
În Manualul de bune practici privind modul de acţiune al poliţiei în cazurile copiilor dispăruţi sau victime ale abuzurilor, traficului de persoane şi pornografiei infantile pe internet este descrisă componenţa punctului de comandă, pe care ar fi trebuit să o ştie şeful Poliţiei din Strehaia.
„Art. 30
(1) La locul producerii evenimentului se constituie un punct de
comandă, format din:
a) şeful unităţii de poliţie pe raza căruia s-a produs evenimentul;
b) şeful biroului de poliţie rutieră,
c) şeful structurii de ordine publică;
d) analistul şi psihologul din cadrul Centrului de Monitorizare;
e) poliţistul de la formaţiunea urmăriri din cadrul inspectoratului
de poliţie judeţean/DGPMB, care lucrează pe linia de muncă „copii
dispăruţi”.
(2) Şeful punctului de comandă va fi nominalizat în mod expres de şeful Centrului de Monitorizare, avându-se în vedere experienţa, pregătirea şi capacitatea organizatorică”, se arată în manualul elaborat de un grup de specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi publicat la editura MAI în 2007.
Mai mult, sindicatul Europol îl acuză pe comisarul Cristian Marghitoiu, desemnat să conducă Poliţia Strehaia, că a obţinut o notă mică la concurs.
„Acest ofițer a luat nota 5.79 la un concurs unde a primit subiecte de nivelul unui agent de poliție, precum cazurile care înlătură răspundere penală, ce se înțelege prin „membru de familie” sau modul de gestionare a unei petiții.
Având în vedere că astăzi ne-a demonstrat cât de valabilă este expresia „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul”, sperăm ca desemnarea ilegală pe funcția de Șef Poliție Oraș Strehaia să înceteze în cel mai scurt timp, înainte să ne confruntăm cu situații de genul „Caracal” sau „Onești”, când șefii nu au știut cum să acționeze sau căutau procedurile pe intrapol, iar polițiștii din stradă au fost cei care au avut de suferit din cauza incompetenților împuterniciți/desemnați politic”, au mai precizat sindicaliştii.
Citeşte şi: O femeie din Caracal a fost răpită în plină stradă de către fostul partener. Acesta a fost reţinut