Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler, a afirmat că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii cu virus gripal este în creştere, dar a menţionat că situaţia este gestionabilă. Ea a subliniat însă că o febră care nu cedează, o tuse intensă trebuie trebuie să trimită pacientul către camera de gardă.
“Avem o perioadă un pic mai presantă din punct de vedere al infecţiilor respiratorii şi mai mult al celor virale. Numărul de pacienţi care sunt diagnosticaţi cu infecţii cu virus gripal este în creştere în acest moment, dacă la aceştia se asociază şi pacienţii diagnosticaţi cu infecţia Sars-Cov 2 sau virus sinciţial respirator, la Institutul Marius Nasta, prin profilul pe care îl are spitalul, avem pacienţi cu afecţiuni respiratorii cronice în marea lor majoritate”, a explicat medicul Beatrice Mahler, la Prima TV.
“E o perioadă presantă din mai multe puncte de vedere pentru că, pe lângă aceste infecţii respiratorii care sunt oarecum specifice sezonului, continuă să fie o prioritate inclusiv pacientul cu cancer pulmonar şi pacientul cu tuberculoză. Aici deşi lucrurile sunt oarecum împărţite în acest moment şi România a făcut paşi extrem de importanţi în asistenţa pacientului cu tuberculoză în ambulator, cel puţin în lunile de iarnă, când temperaturile scad, numărul de pacienţi care necesită terapie şi tratament sau care sunt diagnosticaţi cu tuberculoză şi au nevoie de internare este în creştere. Avem probleme pe toate aceste linii, dar situaţia este gestionabilă şi este extrem de important să menţionăm că simptomul care trebuie să trimită pacientul către camera de gardă, dacă vorbim de o suspiciune de patologie pulmonată cronică, este tusea, o tuse care nu trece într-o săptămână, în două săptămâni maxim trebuie să fie evaluată de un medic pneumolog, iar dacă vorbim de infecţie respiratorie acută, o febră care nu cedează la tratament, o tuse intensă, o durere de cap intensă, lipsa poftei de mâncare, simptomele acestea impun evaluare”, a mai spus Mahler.
Un număr de 102.884 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 2 – 8 ianuarie, la nivel naţional, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Sunt cu 37,9% mai multe cazuri faţă de cele de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 74.567. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri.
În acest an, sezonul gripal a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa trei săptămâni faţă de 2015 – 2019, precizează INSP.
Citește și: Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”
În perioada 2 – 8 ianuarie au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, iar răspândirea geografică este extinsă, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (1.343) şi în judeţele Braşov (378), Iaşi (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) şi Dâmboviţa (211).
De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum şi 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS.
INSP mai precizează că, până în prezent, au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care opt cu virus gripal tip A, subtip H1, cinci cu virus gripal tip A, subtip H3 (unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2) şi două cu virus gripal tip A, nesubtipat.