Avionul, având o anvergură de 72 m, mai mult decât un Boeing 747, şi funcţionând fără carburant, a decolat de pe pista din Payerne (vestul Elveţiei). Zborul a durat două ore şi 15 minute, cu 30 de minute mai mult decât se prevăzuse. ‘Pentru mine a fost un moment deosebit fiindcă am muncit din greu şi acum constatăm că totul a mers cum trebuia. Sigur că vom continua testele, dar a fost un început bun’, a spus pilotul avionului, germanul Markus Scherdel, scrie Agerpres.
‘Dispunem de multe date şi de multe lucruri pe care trebuie să le analizăm’, a adăugat Andre Borschberg, unul din cei doi fondatori şi director general al Solar Impulse. Echipa poate demara acum programul de vară pentru a pregăti turul lumii, marea provocare prevăzută pentru 2015. Avionul va trebui să zboare cinci zile şi cinci nopţi, traversând oceanele Pacific şi Atlantic, cu câteva escale. Plecarea va avea loc între martie şi iulie 2015 din zona Golfului Persic, la bordul Solar Impulse 2 aflându-se tot Andre Borschberg şi Bertrand Piccard.
Cei doi fondatori ai proiectului au efectuat în 2012 primul zbor intercontinental fără carburant, din Elveţia în Maroc, la bordul Solar Impulse 1, iar după un an au traversat Statele Unite, dovedind astfel fezabilitatea proiectului lor.
Noul prototip dispune de o tehnologie îmbunătăţită, cu un consum de energie mai mic decât predecesorul său. Este echipat cu patru motoare electrice de 17,5 CP fiecare, alimentate de 17.248 celule solare, instalate pe aripi. Solar Impulse 2 mai are o baterie de litiu de 633 kg ce permite stocarea energiei acumulate ziua, pentru continuarea zborului noaptea. Cabina a fost mărită, deţinând acum şi un ‘copilot virtual’, datorită căruia pilotul poate dormi liniştit. Sistemul de avertizare îl trezeşte prin vibraţii când apare o problemă, pe care o anunţă direct la centru, încheie la-croix.com.