Al doilea sistem PATRIOT din România a devenit operaţional. SUA: România are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional

Patriot reprezintă cea mai mare achiziție a României de după Revoluție. Ministerul Apărării Naționale a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme. Până acum, Statele Unite ale Americii au livrat 4, iar celelalte 3 ar trebui să sosească la noi până în 2027. Tot Statele Unite sunt cele care ne cer acum să trimitem Patriot în Ucraina.
Filip Stan
14 iun. 2024, 21:04
Al doilea sistem PATRIOT din România a devenit operaţional. SUA: România are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional

Pregătirea operaţională a celui de-al doilea sistem Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (“PATRIOT”) din România a fost certificată prin doborârea unei ţinte vii în poligonul de pregătire de la Capu Midia în timpul exerciţiului NATO Ramstein Legacy24, care s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie, informează Ambasada SUA la Bucureşti într-un comunicat.

Exerciţiul NATO Ramstein Legacy24 s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie, în poligonul Capu Midia, judeţul Constanţa, integrând structuri de apărare aeriană şi antirachetă.

Aproximativ 1.300 de militari români şi aliaţi (din Republica Cehă, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia şi Ungaria) au participat la RALY 24. Exerciţiul contribuie la creşterea interoperabilităţii şi la exersarea tacticilor, tehnicilor şi procedurilor pentru operaţiuni defensive.

Klaus Iohannis convoacă CSAT. S-ar putea discuta trimiterea unui sistem PATRIOT în Ucraina

În timpul acestui exerciţiu, participanţii au certificat pregătirea operaţională a celui de-al doilea sistem Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (“PATRIOT”) prin doborârea unei ţinte vii în poligonul de pregătire din Capu Midia, arată comunicatul Ambasadei SUA. Acesta a fost al doilea exerciţiu tactic de apărare aeriană cu sistemele PATRIOT ale României, primul având loc în noiembrie 2023.

România a demonstrat un nivel ridicat de expertiză tehnică şi competenţă, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor aeriene avansate. Încheierea cu succes a exerciţiului Ramstein Legacy demonstrează că România are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

De asemenea, potrivit Washingtonului, exerciţii precum Ramstein Legacy demonstrează, totodată, „conducerea şi angajamentul României” faţă de securitatea aliată, inclusiv „capacitatea de a găzdui forţe NATO şi de a utiliza cele mai moderne sisteme de apărare într-o coaliţie multinaţională”.

RALY 24 este unul dintre zecile de exerciţii care îmbunătăţesc interoperabilitatea NATO şi consolidează apărarea colectivă.

Premierul Ucrainei face apel la ţara noastră, după ce Iohannis a refuzat să dea dea Kievului sisteme de rachete Patriot: „Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie”

În plus, acest exerciţiu încheiat cu succes consolidează şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, în domeniul militar şi al securităţii. „Prin antrenament comun, armata română şi aliaţii NATO contribuie la poziţia de descurajare şi apărare a Alianţei, demonstrând capacitatea de a desfăşura şi integra forţele NATO în timp util”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Michael Dickerson. „Acest exerciţiu cu trageri reale” a continuat el, „este încă un exemplu al capacităţii României de a descuraja ameninţările regionale, de a apăra România şi de a contribui la apărarea colectivă a NATO”.

Luna trecută, în timpul unei vizite în SUA, președintele României, Klaus Iohannis, a admis că a discutat cu Joe Biden despre posibilitatea acordării Ucrainei, de către România, a unui sistem Patriot. Iohannis a spus că în Ucraina e nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și că a existat o discuție intensă despre cine le poate oferi, fiind întrebată și România. Totodată, Iohannis a mai adăugat că „e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”. Președintele român a mai precizat că „în măsura în se care cedează ceva, România trebuie să primească ceva”.

Klaus Iohannis a anunțat convocarea, săptămâna viitoare, a unei ședințe CSAT în care „probabil” se va discuta și despre posibilitatea trimiterii unui sistem Patriot în Ucraina. Primul sistem Patriot a fost operaționalizat în noiembrie anul trecut. Cu acea ocazie, „o problemă tehnică” a perturbat exercițiul în care au fost realizate primele trageri reale cu rachetele antiaeriene Patriot din dotarea armatei române.

Mai exact, conform comandantului regimentului 74 Patriot, „s-a pierdut legătura” între cabina de control a lansărilor și unul dintre lansatoare. Sistemul Patriot a comutat automat lansarea pe alt lansator decât cel propus inițial. Niciun oficial al MApN nu a precizat dacă „pierderea legăturii” s-a datorat unei defecțiuni a sistemului antiaerian sau a fost provocată de o eroare umană.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?