Al optulea continent de pe Terra a fost descoperit. Zealandia are o suprafaţă de 4,9 milioane de kilometri pătrați şi este cel mai mic şi cel mai subţire continent. Cea mai mare parte a acestuia, mai exact 94% din el, este acoperit de ape. Restul continentului, Noua Zeelandă şi Noua Caledonie, se află la suprafaţă.
Informaţii despre Zealandia au apărut încă din anii ’90, însă multă vreme oamenii de ştiinţă au crezut că era vorba despre fragmente separate, aflate sub apă şi nu de un continent ca atare. Însă studiile realizate în ultimii zece ani au evidenţiat faptul că acel teritoriu îndeplineşte toate criteriile unui continent, de la crusta sa groasă, până la geologia proprie.
Citeste si Ceasul Apocalipsei a rămas pe loc. Ce spun oamenii de ştiintă despre sfârşitul lumii
Zealandia făcea inițial parte din vechiul supercontinent din Gondwana, care s-a format acum aproximativ 550 de milioane de ani și reunea tot teritoriul din emisfera sudică. Când vastul supercontinent Gondwana s-a despărţit în cinci fragmente de dimensiuni continentale, au fost create America de Sud, Africa, Antarctica, India şi Australia, dar şi Zealandia. Acest eveniment a avut loc progresiv, în urmă cu 150 până la 50 de milioane de ani, oarecum ca un puzzle în sens invers, după cum scrie The New Zealand Herald.
Apoi, acum aproximativ 105 milioane de ani, din cauze neelucidate încă de cercetători, „Zeelandia a început să se îndepărteze de restul continentului”, potrivit geologului Andy Tulloch, de la Institutul de cercetare GNS Science din Noua Zeelandă. Cel de-al optulea continent are încă multe mistere pentru geologi. Unul dintre acestea este cum a reușit Zealandia să rămână întreagă, când este atât de subțire, și să nu se dezintegreze.
Citeste si Scurtarea minutului la 59 de secunde. Motivul pentru care oamenii de știință vor asta
Un alt mister este momentul exact în care Zealandia a ajuns sub apă, dar şi dacă a fost vreodată deasupra apelor. Dacă întreaga suprafaţă a Zealandiei a fost acoperită complet de ape este un subiect dezbătut de multă vreme de oamenii de ştiinţă, însă dovezi fosile, reptilele tuatara şi copacul kauri sugerează că unele mici insule din Zealandia au supravieţuit marii scufundări. Şi chiar dacă doar un procent de 1% din Zealandia a rămas deasupra apelor, acesta ar reprezenta aproximativ 2.500 de kilometri pătraţi, o suprafaţă de peste o mie de ori mai mare decât cea a Stephens Island, unde trăiesc în prezent peste 30.000 de tuatara, au precizat oamenii de ştiinţă.
Hărţile publicate de GNS Science în vara anului 2020, alături de un nou site web interactiv intitulat ”E Tuhura – Explore Zealandia”, oferă ocazia de a-l explora în detaliu.