Este vorba despre alarma de incendiu a pavilionului 6 din Unitatea 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, au precizat surse din rândul autorităților, citate de news.ro.
Alarma s-a declanșat din cauza unui cuptor cu microunde aflat într-o anexă din Unitatea 2 a centralei, într-un spațiu unde iau masa angajații, precizează aceleași surse.
Cuptorul cu microunde a ars – cel mai probabil, în urma unui scurtcircuit -, iar astfel a pornit alarma de incendiu. Cuptorul a fost izolat rapid, iar spațiul unde se afla acesta și cele învecinate au fost aerisite.
În urma incidentului nu s-au înregistrat victime şi nici persoane blocate în interior.
Citește și Preţ carburanţi 11 septembrie 2024. Veste bună pentru şoferi, scăderi pe toată linia la pompă
Tot anul acesta, la 11 iunie, un alt incendiu a izbucnit la Unitatea 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, declanșând o operațiune de evacuare în cadrul clădirii turbinei. Focarul ar fi fost localizat la o pompă, iar personalul a fost prompt evacuat în conformitate cu procedurile de siguranță.
Incendiul a fost rapid controlat, iar până în acest moment nu au fost raportate victime sau pagube materiale semnificative. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea a emis un comunicat asigurând că nu există niciun pericol iminent, ceea ce a dus la decizia de a nu alerta populația prin sistemul RoAlert.
„Este vorba despre un incendiu minor, fără flacără, la Unitatea nr 2 de la Centrala Nuclearelectrică, incendiul se manifestă la o pompă. Se intervine cu doua autospeciale de stingere și o autoscară. Nu se impune transmiterea mesajului RO-Alert fără a fi pusă în pericol populația”, au transmis atunci reprezentanții ISU.
Tot anul acesta, în februarie, pompierii au fost solicitaţi să intervină la Unitatea 2 a centralei, pentru scoaterea fumului din camera unei turbine. Societatea Naţională Nuclearelectrica a precizat că degajarea de fum s-a produs în partea clasică, nu în cea nucleară a centralei de la Cernavodă. Aceasta nu a avut impact asupra securităţii nucleare şi a personalului.
Centrala Nucleară Cernavodă, denumită tehnic nuclearoelectrică sau atomoelectrică, este unica de acest fel din România. În prezent funcționează unitățile 1 și 2 ale centralei, care produc împreună circa 20 la sută din consumul de energie electrică al României.
Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologie canadiană.