Alarmă de raid aerian la Kiev, sirenele de război au pornit în capitala Ucrainei. Putin a ameninţat de joi că va ataca Kievul

Explozii şi sirene de alertă antiaeriană au răsunat la Kiev în timpul vizitei liderilor africani veniţi în misiune de pace. Ei au vizitat şi oraşul Bucea.
Filip Stan
16 iun. 2023, 17:01
Alarmă de raid aerian la Kiev, sirenele de război au pornit în capitala Ucrainei. Putin a ameninţat de joi că va ataca Kievul

Alerta de raid aerian a pornit vineri la Kiev, chiar în timp ce mai mulţi lideri africani soseau în capitala ucraineană pentru o misiune de pace. Cel puţin două explozii au zguduit capitala, dar primarul Vitali Kliciko a declarat că acestea au fost provocate de apărarea antiaeriană ucraineană. El nu a raportat niciun deces sau pagube mari în oraş, dar serviciile de urgenţă au declarat că patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în regiunea Kievului.

Alerta de raid aerian vizează oraşul Kiev şi împrejurimile. Alarma a fost pornită deoarece forţele aeriene ucrainene au descoperit mai multe rachete ruseşti. Acestea au fost lansate din Marea Neagră şi „se îndreaptă spre nord”, spre Kiev, anunţă ucrainenii potrivit BBC.

„Sirene acum. Putin întâmpină liderii africani la Kiev”,a scris, pe Twitter, diplomatul ucrainean Olexander Scherba.

Preşedintele Africii de Sud, prim-ministrul egiptean şi liderii din Zambia şi Comore au ajuns vineri la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Ucrainei. Liderii africani au organizat o misiune de pace, iar sâmbătă ei vor merge în Rusia pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Putin.

 

Liderii urmează să se întâlnească sâmbătă, la Sankt Petersburg, şi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, în condiţiile în care Kievul şi Moscova curtează Sudul global, văd o şansă de a media un război care a afectat ţările africane prin întreruperea aprovizionării cu cereale şi alte alimente.

Liderii încearcă să ajungă la un acord asupra unei serii de „măsuri de consolidare a încrederii”, dar Kievul a declarat că propria sa iniţiativă de pace trebuie să stea la baza oricărei înţelegeri şi a lansat între timp o contraofensivă, pentru a împinge înapoi forţele de ocupaţie ruseşti.

Kremlinul, care a invadat Ucraina în februarie 2022, a minimalizat şansele unor discuţii de pace semnificative cu Kievul. Acesta afirmă că nu există condiţii pentru un proces de pace, dar că este gata să asculte şi este deschis oricăror iniţiative externe.

Românii din Ucraina se simt abandonați. Mesaje disperate de la Cernăuți, din partea patrioților români: „Avem 600 de băieți pe front / Facem tot posibilul să rezistăm ca neam” (VIDEO)

Liderii africani, printre care se numără preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi preşedintele senegalez Macky Sall, şi-au început vizita în Ucraina cu o escală în oraşul Bucea, aflat în apropierea afara capitalei, acolo unde Ucraina susţine că ocupanţii ruşi se fac vinovaţi de execuţii, violuri şi tortură, în timp ce anchetatorii internaţionali colectează dovezi ale crimelor de război. Rusia neagă acuzaţiile.

Rusia recunoaşte cu jumătate de gură că a dat înapoi în sudul Ucrainei, la Rivnopil şi Urojaine

Armata rusă recunoaşte că au loc lupte în vederea cucerii localităţilor Rivnopil şi Urojaine, pe frontul din sudul Ucrainei şi recunoaşte – pentru prima oară – cu jumătate de gură că pierdut teritorii, după ce Ucraina a anunţat joi că avansează în pofida unei ”!rezistenţe puternice” a trupelor ruse, relatează AFP.

Rusia, cu Vladimir Putin în frunte, subliniază de la începutul contraofensivei ucrainene – la începutul lui iunie – că aceasta este un eşec şi că a respins toate atacurile, în timp ce Kievul dă asigurări că a eliberat o mână de localităţi şi aproximativ 100 km2, în principal pe frontul de sud.

”În zona expusă Vremivka, confruntările cele mai active au avut loc în districtele localităţilor Rivnopil şi Urojaine”, anunţă vineri Ministerul rus al Apărării, care dă asigurări că a respins cinci atacuri în ultimele 24 de ore, cu aviaţia şi artileria.

O ”zonă expusă” (”saillant” în engleză sau ”salient” în engleză) – un termen militar – este o zonă sub controlul unei forţe care avansează, o proeminenţă într-un sector controlat de către un inamic, expusă astfel pe mai multe părţi.

Faptul că au loc lupte înseamnă, pentru aceste localităţi, că liniile ruse au dat înapo câţiva kilometri către sud şi către est, în jurul acestei zone expuse de la Vremivka, la frontiera regiunilor ucrainene Zaporojie şi Doneţk, ocupate parţial de către Rusia.

Război în Ucraina: Rușii au lovit instalații industriale din Krivoi Rog – Val de drone şi în Odesa, cel mai apropiat oraş de România

Armata ucraineană a anunţat din nou, joi, că avansează, în pofida unei ”rezistenţe puternice” a trupelor ruse.

Zona Vremivka se află la peste zece kilometri nord de principalele linii fortificate ruseşti, care constau în tranşee şi obstacole antitanc.

Un succes militar ucrainean de amploare în această regiune ar permite o rupere a ”podului terestru” care leagă Rusia şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Moscova.

El ar constitui o înfrângere majoră a Moscovei. Potrivit unor analişti militari, Ucraina nu şi-a lansat deocamdată grosul forţelor în contraofensivă şi încă testează, în prezent, frontul, pentru a stabili punctele slabe.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
O statuie antică de marmură, descoperită de un grec lângă un tomberon
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București