Un cont de la BCR al Ministerului Sănătăţii a fost blocat din cauza unor datorii care ating 18 milioane de lei. Suma trebuia să ajungă la o firmă care, în 2008, a întocmit studii de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale judeţene, dar care ulterior nu a văzut niciun ban de la ministerul condus atunci, ca şi acum, de Eugen Nicolăescu.
Cum datoria nu a fost achitată nici de cei care i-au succedat la conducerea instituţiei, cazul a ajuns în instanţă în 2008, iar acum Tribunalul Bucureşti a dat o sentinţă favorabilă firmei păgubite şi a blocat un cont al ministerului.
„Nu conturile ministerului sunt blocate, ci un singur cont – cel de la BCR. Toate conturile prin care se derulează banii ministerului sunt la Trezoreria statului şi nu se pot bloca”, a declarat Nicolăescu la Digi 24. Ministrul a explicat că blocarea contului a fost decisă de un executor judecătoresc, din cauza unor datorii neachitate din perioada 2009 – 2010, care se ridică la 18 milioane de lei.
El a precizat că din contul care este acum blocat se făceau plăţi comerciale obişnuite, curente, cum ar fi cumpărarea de rechizite: „Acel cont se alimentează din Trezorerie numai când avem astfel de operaţiuni de efectuat. În acest moment, din câte ştiu eu, sunt câţiva lei în acel cont, deci nu este un pericol, să spunem, pentru fondurile Sănătăţii”.
Eugen Nicolăescu spune că datoria de 18 milioane de lei ar putea fi redusă prin aceste negocieri: „Noi încercăm să mai diminuăm suma de plată în sensul în care la toate categoriile de penalităţi încercăm să negociem, poate reuşim să micşorăm din penalităţi, poate firma va dori să renunţe, cel puţin din ce am înţeles eu este dorinţă de discuţie şi asta o să facem în următoarele zile”.
„Miniştrii din 2009 şi 2010 nu au vrut să plătească şi nu avem ce să facem. Noi trebuie să ducem la bun sfârşit. Statul de drept asta înseamnă – să respecţi legea”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat, că pacienţii nu sunt afectaţi de decizia instanţei judecătoreşti privind contul blocat de la BCR.
Ministerul susţine că din contul pe care a fost pusă poprire „se fac anumite plăţi pentru deplasările în străinătate ale personalului MS, achitarea carburantului pentru maşinile care deservesc ministerul şi alte facturi minore”.
„Pacienţii nu sunt afectaţi de această decizie a instanţelor judecătoreşti. De asemenea, precizăm că unităţile spitaliceşti au contracte de finanţare cu casele de asigurări de sănătate, ca urmare nici aceste unităţi nu sunt afectate”, se arată în comunicatul de presă.