ALARMANT. 3 din 10 românce NU FAC ecografiile obligatorii în SARCINĂ

O femeie gravidă din 10 merge la medic doar atunci când consideră ea necesar, iar 34,8% dintre româncele însărcinate nu fac nici măcar ecografiile obligatorii. Sunt rezultatele unui studiu realizat la nivel naţional, sub coordonarea unei clinici de profil din Bucureşti. Mai mult, pentru o femeie dintr-o sută de gravide care merg la medic, asta înseamnă o singură vizită în cele 9 luni de sarcină, iar 5% ajung în cabinet doar atunci când se simt rău.
Alina Costache
04 oct. 2017, 14:12
ALARMANT. 3 din 10 românce NU FAC ecografiile obligatorii în SARCINĂ

În ceea ce privește ecografiile morfologice fetale, cred că este vorba despre o problemă financiară la mijloc, în cazul persoanelor care nu fac această investigație, întrucât informațiile circulă foarte ușor acum și nu cred că există vreo viitoare mămică să nu știe de importanța acestor investigații. Statul decontează aceste ecografii, însă este nevoie să îți faci programare din timp, uneori chiar și cu 2 luni înainte. Prin urmare, este destul de dificil de prins un loc fix în săptămânile în care trebuie făcute aceste ecografii, căci ele au un interval specific„, spune dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

Când vine vorba despre depistarea probabilității ca fătul să aibă anumită malformații, analizele de sânge Dublu Test și Triplu Test sunt cele mai populare, arată studiul. Totuși, 13% dintre femeile care au răspuns chestionarului nu și-au făcut niciun test în timpul sarcinii.

Malformațiile genetice nu pot fi prevenite și nici nu putem porni de la premisa că „mie nu mi se poate întâmpla, pentru că am avut grijă”. Ele pot apărea oricând, dar sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, mai ales dacă este vorba despre prima sarcină, așa că nu ar fi rău să le privim ca pe analize de rutină, cu cât ne apropiem mai mult de pragul de 40 de ani.

Cel mai des întâlnită anomalie cromozomială, de exemplu, cunoscută ca Sindromul Down, este de 10 ori mai frecventă la 40 de ani decât la 30 de ani, susţine dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie.

Studiul mai arată că femeile sunt mai preocupate să adopte un stil de viață sănătos în timpul sarcinii, deşi renunţă cu greu la fumat şi la alimentaţia nesănătoasă. Peste o treime dintre femei au luat suplimente cu vitamine și acid folic în sarcină și au consumat mai multe alimente bogate în minerale și nutrienți.

Un alt indicator care ne bucură este cel ce ține de fumat. Studiul relevă că 1 din 2 femei s-a lăsat de fumat cât a fost însărcinată, iar dintre cele care au fumat în timpul sarcinii, peste o treime au fumat mai puţin ca de obicei. E un lucru bun, pentru că fumatul crește riscul ca bebelușul să aibă restricții de creștere, ceea ce poate însemna o naștere prematură, o greutate mică la naștere sau chiar dezvoltarea unor anomalii congenitale. Dintre țările europene, Lituania și Suedia stau cel mai bine la acest indicator, cu mai puțin de 5% dintre femeile însărcinate care fumează, la polul opus stând Franța și Scoția, unde procentele ajung la 17, respectiv 19„, explică dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

În ceea ce privește greutatea, cele mai multe femei se îngrașă între 10 și 15 kg în cele 9 luni de sarcină, deci în limitele recomandate de medici. Doar 6% au luat în greutate peste 25 de kg. Dintre cele care au avut complicații în sarcină, cele mai frecvente au fost infecțiile genitale și hipertensiunea arterială.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 700 de femei, reprezentativ pentru femeile cu vârsta între 20 şi 40 de ani, cu o marjă de eroare de ±3,5%.

Citeşte şi Ce să mânanci când eşti gravidă ca să ai un copil inteligent

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Exclusiv. Cifrele sondajului comandat de AUR în ultima zi de campanie. Cine câştigă în ţară; cât va conta diaspora
Capital.ro
Lege pentru cei care stau la curte. Distanță obligatorie față de gardul vecinului. Măsori sau mergi la tribunal
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Apartamente pentru români, tranzacții mai rapide. Schimbări pe piața imobiliară
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii sunt obligați să plătească banii către stat. Termenul final este 31 mai 2025. Plata nu poate fi evitată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă