Acest think-thank, The Overseas Development Institute, subliniază într-un raport că, la nivel mondial, procentul persoanelor care au un indice de masă corporală (IMC) peste 25, limita peste care oamenii sunt consideraţi supraponderali, a crescut de la 23% la 34% între 1980 şi 2008, scrie Agerpres care citează AFP.
IMC-ul este raportul între talie şi greutate, un indice de peste 25 fiind considerat semn de supraponderabilitate, iar un indice de peste 30 – semn de obezitate. În ţările în curs de dezvoltare, numărul persoanelor supraponderale şi obeze a crescut de aproape patru ori între 1980 şi 2008, trecând de la 250 la 904 milioane de persoane.
„Ceea ce s-a schimbat este faptul că majoritatea oamenilor supraponderali sau obezi se află astăzi în ţările în curs de dezvoltare, şi nu în ţările dezvoltate”, subliniază raportul.
Totuşi, în ţările cu venituri mari, populaţia supraponderală sau obeză a crescut de 1,7 ori în aceeaşi perioadă, trecând de la 321 la 557 milioane de persoane.
„Rata de creştere a obezităţii şi a supraponderabilităţii în ţările în curs de dezvoltare este alarmantă. Vom asista la nivel global la o creştere extrem de puternică a numărului persoanelor care suferă de anumite tipuri de cancer, de diabet, de accidente vasculare cerebrale sau de crize cardiace, o povară uriaşă pentru sistemele publice de sănătate”, indică unul dintre autorii studiului, Steve Wiggins.
În Marea Britanie, 64% dintre adulţi sunt obezi sau supraponderali. La nivelul Europei, 58% dintre adulţi se află în aceeaşi situaţie, America Latină, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu având un procent echivalent. America de Nord, cu SUA în frunte, înregistrează un procent de 70% dintre adulţi afectaţi de obezitate sau supraponderabilitate.
Studiul notează de asemenea că procentul mexicanilor şi chinezilor aflaţi într-o situaţie similară a crescut de aproape două ori între 1980 şi 2008.
„Politicile trebuie să fie mai puţin timorate în tentativele lor de a influenţa tipul de hrană care ajunge în farfuriile noastre. Miza este de a avea o alimentaţie viabilă, diminuând atracţia reprezentată de alimentele cu cele mai scăzute valori nutriţionale”, precizează Steve Wiggins.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) subliniază că supraponderabilitatea şi obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc de deces la nivel mondial şi că cel puţin 2,8 milioane de adulţi mor în fiecare an din această cauză.
Citeşte şi CAPTIVĂ în PROPRIUL SĂU CORP: Drama femeii de 23 de ani care suferă de OBEZITATE MORBIDĂ FOTO