Pe 26 iunie se serbeaza Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri.
„Suntem constienti ca generaţiile tinere sunt extrem de diferite fata de ceea ce eram obisnuiti acum 10 ani, atat in ceea ce priveste comportamentul, cat si in privinta mentalitatilor. In replica la toate acestea, trebuie gasite noi strategii de abordare, atat in domeniul combaterii, dar mai ales in cel al reducerii cererii de droguri”, a declarat Sorin Oprea, directorul ANA.
Problema drogurilor este una reala care nu trebuie ignorata. Raportul European privind situatia drogurilor 2014 arata ca 81 de noi substante psihoactive au fost notificate de statele membre in anul 2013.
VEZI şi ORORILE DROGURILOR. Uite cum te pot DISTRUGE narcoticele care-ţi dau DEPENDENŢĂ GALERIE FOTO
In prezent, sistemul de avertizare timpurie monitorizeaza 350 de substante, iar din data de 8 mai au mai fost notificate 34 de noi substante cu efecte prishoactive, in timp ce mai mult de o substanta noua este raportata saptamanal la nivelul UE.
Dintre cele 81 de substante notificate in anul 2013, cele mai multe (29) sunt canabinoizi sintetici, in timp ce 30 de compusi nu corespund categoriilor chimice cunoscute (inclusiv plante si medicamente), ceea ce indica o crestere a diversitatii noilor droguri indentificate.
Canabisul ramane drogul consumat cel mai frecvent in Europa. Cele mai recente estimari arata ca aproximativ 74 milioane de adulti europeni (15-64 ani) au experimentat consumul de canabis la un moment in viata si aproximativ 20 de milioane in ultimul an.