În Balcani, în urma conflictelor care au zguduit ţările din Estul Europei la sfârşitul secolului trecut, se mai află încă numeroase mine antipersonal, ascunse prin păduri, dar active. Încercând să lupte cu propriile lui mijloace împotriva acestei probleme, cercetătorul Nikola Kezic a avut o idee cel puţin neaşteptată: a încercat să „instruiască” albinele să descopere explozivi. În acest scop, a hrănit insectele cu un amestec de zahăr şi doze slabe de TNT (trinitrotoluen) timp de câteva săptămâni. Cercetătorul a observat că albinele au dezvoltat o dependenţă de exploziv, pe care îl asociau cu alimentaţia lor. Apoi nu le-a mai hrănit cu acest amestec, încercând să vadă dacă insectele zboară în mod natural spre momeli cu doze de TNT. Lucru care s-a şi întâmplat, informează Agerpres.
Nikola Kezic a încercat apoi acelaşi lucru la scară reală şi a constatat că albinele pot simţi prezenţa materialului exploziv din minele antipersonal. A fost suficient să le urmărească, să vadă unde se opresc.
Ecosistemul nostru se bazează în mare parte pe munca albinelor. Fără ele, multe alimente nu ar mai exista pe piaţă. Îngrijorător este însă faptul că aceste insecte sunt ameninţate de numeroşi factori, printre care pesticidele. Oamenii sunt încă departe de a cunoaşte totul despre fascinantele albine. De exemplu, nu se ştia că mirosul lor este atât de bine dezvoltat încât pot detecta minele antipersonal. Potrivit cifrelor UNICEF, 800 de persoane mor în fiecare lună din cauza unor astfel de mine. În 2007 s-au înregistrat 5.426 morţi. În prezent, circa 110 milioane de mine din 70 de ţări ar trebui neutralizate. Mai puţin atenţi, copiii sunt primele lor victime. În 1997 a fost semnată o convenţie pentru interzicerea minelor antipersonal, dar mai trebuie neutralizate încă cele din trecut.