Alcool la volan în 2024. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

În România, spre deosebire de alte țări, toleranța față de alcool la volan este zero. Cu toate acestea, sunt prevăzute sancțiuni și măsuri diferite care pot fi luate în funcție de gradul de alcoolemie depistat. Întrucât fiecare caz în parte are particularitățile sale, echipa de avocați din spatele avoalcool.ro a explicat care sunt sancțiunile în raport cu nivelul de alcool consumat de fiecare șofer.
Filip Stan
23 feb. 2024, 16:24
Alcool la volan în 2024. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Orice consum de alcool urmat de conducerea unui vehicul pe drumurile publice constituie o încălcare a legii și atrage după sine răspunderea legală. Nivelul de alcoolemie este un factor determinant, deoarece poate face diferența între o contravenție și o infracțiune, influențând și aplicarea sancțiunilor.

Conform legislației, conducerea cu o alcoolemie sub 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată contravenție, iar peste acest nivel devine infracțiune. Având în vedere acest aspect, avocații de la avoalcool.ro subliniază că nivelul de alcoolemie poate influența amenda sau pedeapsa aplicată, în funcție de circumstanțele specifice ale cazului și de strategia de apărare adoptată.

În cazul unei contravenții, conform articolului 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea constă în amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Amenda poate varia între 1.305 și 2.900 de lei, iar în cazurile cu alcoolemie foarte mică, agentul de poliție poate opta pentru avertisment sau amendă minimă.

În situația unei infracțiuni, conform Codului Penal, conducerea cu o alcoolemie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge poate atrage pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă. În acest context, nivelul de alcoolemie și strategia de apărare pot determina aplicarea unei amenzi penale sau a unei pedepse cu închisoarea, în limitele prevăzute de lege.

Din ceea ce am observat, când au o problemă cu alcoolemia la volan, șoferii caută pe Google avocat alcool la volan sau pedeapsă alcool la volan.

Revenind la sancțiunea contravențională, conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă. De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă crește la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere, astfel că cei depistați în trafic sub influența alcoolului la volan sunt pasibili să plătească o amendă care se încadrează între 1.485 și 3.300 lei.

Dispozițiile anterioare ale Codului Rutier spuneau că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, acesta fiind înghețată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală).”.

În acest sens, dacă fapta ta constituie deja infracțiune, nivelul îmbibației alcoolice, alături de strategia avocatului tău ales, va putea face diferența între a obține aplicarea amenzii penale, pedeapsa cu închisoarea în limita minimă, respectiv un an, și pedeapsa cu închisoarea pe durata maximă, și anume 5 ani.

În toate aceste ipoteze, este important să apelezi la serviciile unui avocat pentru a-ți putea contura strategia de apărare, folosindu-se de nivelul îmbibației alcoolice depistat, astfel încât să obții cea mai favorabilă soluție. El se găsește pe tabloul avocaților, publicat anual de Uniunea Națională a Barourilor din România, ori pe Google, căutând avocat drept penal sau avocat alcool la volan, dacă vrei pe cineva specializat, precum și alte sintagme asemănătoare.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste covor înainte să-l cureți. Ingredientul care îl face să arate impecabil și îi dă și un miros plăcut
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Putin promite represalii după atacul cu drone din Kazan
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios