Alcool la volan în 2024. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

În România, spre deosebire de alte țări, toleranța față de alcool la volan este zero. Cu toate acestea, sunt prevăzute sancțiuni și măsuri diferite care pot fi luate în funcție de gradul de alcoolemie depistat. Întrucât fiecare caz în parte are particularitățile sale, echipa de avocați din spatele avoalcool.ro a explicat care sunt sancțiunile în raport cu nivelul de alcool consumat de fiecare șofer.
Filip Stan
23 feb. 2024, 16:24
Alcool la volan în 2024. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Orice consum de alcool urmat de conducerea unui vehicul pe drumurile publice constituie o încălcare a legii și atrage după sine răspunderea legală. Nivelul de alcoolemie este un factor determinant, deoarece poate face diferența între o contravenție și o infracțiune, influențând și aplicarea sancțiunilor.

Conform legislației, conducerea cu o alcoolemie sub 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată contravenție, iar peste acest nivel devine infracțiune. Având în vedere acest aspect, avocații de la avoalcool.ro subliniază că nivelul de alcoolemie poate influența amenda sau pedeapsa aplicată, în funcție de circumstanțele specifice ale cazului și de strategia de apărare adoptată.

În cazul unei contravenții, conform articolului 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea constă în amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Amenda poate varia între 1.305 și 2.900 de lei, iar în cazurile cu alcoolemie foarte mică, agentul de poliție poate opta pentru avertisment sau amendă minimă.

În situația unei infracțiuni, conform Codului Penal, conducerea cu o alcoolemie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge poate atrage pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă. În acest context, nivelul de alcoolemie și strategia de apărare pot determina aplicarea unei amenzi penale sau a unei pedepse cu închisoarea, în limitele prevăzute de lege.

Din ceea ce am observat, când au o problemă cu alcoolemia la volan, șoferii caută pe Google avocat alcool la volan sau pedeapsă alcool la volan.

Revenind la sancțiunea contravențională, conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă. De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă crește la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere, astfel că cei depistați în trafic sub influența alcoolului la volan sunt pasibili să plătească o amendă care se încadrează între 1.485 și 3.300 lei.

Dispozițiile anterioare ale Codului Rutier spuneau că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, acesta fiind înghețată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală).”.

În acest sens, dacă fapta ta constituie deja infracțiune, nivelul îmbibației alcoolice, alături de strategia avocatului tău ales, va putea face diferența între a obține aplicarea amenzii penale, pedeapsa cu închisoarea în limita minimă, respectiv un an, și pedeapsa cu închisoarea pe durata maximă, și anume 5 ani.

În toate aceste ipoteze, este important să apelezi la serviciile unui avocat pentru a-ți putea contura strategia de apărare, folosindu-se de nivelul îmbibației alcoolice depistat, astfel încât să obții cea mai favorabilă soluție. El se găsește pe tabloul avocaților, publicat anual de Uniunea Națională a Barourilor din România, ori pe Google, căutând avocat drept penal sau avocat alcool la volan, dacă vrei pe cineva specializat, precum și alte sintagme asemănătoare.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!