Orice consum de alcool urmat de conducerea unui vehicul pe drumurile publice constituie o încălcare a legii și atrage după sine răspunderea legală. Nivelul de alcoolemie este un factor determinant, deoarece poate face diferența între o contravenție și o infracțiune, influențând și aplicarea sancțiunilor.
Conform legislației, conducerea cu o alcoolemie sub 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată contravenție, iar peste acest nivel devine infracțiune. Având în vedere acest aspect, avocații de la avoalcool.ro subliniază că nivelul de alcoolemie poate influența amenda sau pedeapsa aplicată, în funcție de circumstanțele specifice ale cazului și de strategia de apărare adoptată.
În cazul unei contravenții, conform articolului 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea constă în amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Amenda poate varia între 1.305 și 2.900 de lei, iar în cazurile cu alcoolemie foarte mică, agentul de poliție poate opta pentru avertisment sau amendă minimă.
În situația unei infracțiuni, conform Codului Penal, conducerea cu o alcoolemie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge poate atrage pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă. În acest context, nivelul de alcoolemie și strategia de apărare pot determina aplicarea unei amenzi penale sau a unei pedepse cu închisoarea, în limitele prevăzute de lege.
Din ceea ce am observat, când au o problemă cu alcoolemia la volan, șoferii caută pe Google avocat alcool la volan sau pedeapsă alcool la volan.
Revenind la sancțiunea contravențională, conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.
Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă. De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă crește la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere, astfel că cei depistați în trafic sub influența alcoolului la volan sunt pasibili să plătească o amendă care se încadrează între 1.485 și 3.300 lei.
Dispozițiile anterioare ale Codului Rutier spuneau că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, acesta fiind înghețată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.
Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală).”.
În acest sens, dacă fapta ta constituie deja infracțiune, nivelul îmbibației alcoolice, alături de strategia avocatului tău ales, va putea face diferența între a obține aplicarea amenzii penale, pedeapsa cu închisoarea în limita minimă, respectiv un an, și pedeapsa cu închisoarea pe durata maximă, și anume 5 ani.
În toate aceste ipoteze, este important să apelezi la serviciile unui avocat pentru a-ți putea contura strategia de apărare, folosindu-se de nivelul îmbibației alcoolice depistat, astfel încât să obții cea mai favorabilă soluție. El se găsește pe tabloul avocaților, publicat anual de Uniunea Națională a Barourilor din România, ori pe Google, căutând avocat drept penal sau avocat alcool la volan, dacă vrei pe cineva specializat, precum și alte sintagme asemănătoare.