Portofoliul de la MAE aparţine ALDE, iar Călin Popescu Tăriceanu a anunţat deja că va cere înlocuirea lui Teodor Meleşcanu. Europarlamentar din anul 2007, Ramona Mănescu este favorită pentru un portofoliu în Guvernul Dăncilă.
„Am stabilit cu toții că domnul Meleșcanu și-a făcut datoria la MAE, mai mult decât prin sporirea numărului de secții în diaspora cred că a făcut demersuri serioase pentru a preveni aglomerația în secțiile de votate. Se pare că a existat interesul ca în anumite secții din diaspora să fie generată aglomerare, dar au existat și oameni care au avut interesul să creeze impresia că au fost probleme la aceste alegeri. Dăm în continuare credit domnului Teodor Meleșcanu. Cu toate acestea, nu putem să negăm un anumit tip de percepție publică și pentru a putea avea în viitor o bună comunicare cu opinia publică am decis să retragem sprijinul politic pentru domnul Meleșcanu. În același timp am decis să acordăm sprijin pentru această funcție doamnei Ramona Mănescu. Socotim această candidatură demnă de acceptat. Sperăm ca această candidatură să fie validată de către domnul președinte în cel mai scurt timp, adică în interiorul termenului prevăzut de Codul Administrativ, anume termenul de 10 zile.”, a spus Vosganian.
Din câte se pare, nominalizarea Ramonei Mănescu nu pare să fie pe placul oficialilor de la Moscova.
Ramona Mănescu a fost printre puţinii care au avut curajul sa arate in mod constant efectele paguboase ale unei relatii care nu se bazeaza in niciun caz pe transparenta, respect reciproc si corectitudine. Din randurile Parlamentului European, Ramona Mănescu s-a implicat în dosare sensibile, precum securitatea energetica sau raspunsul UE la campaniile de dezinformare.
In aceste conditii, este normal ca zvonul numirii Ramonei Manescu la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, in locul lui Teodor Melescanu, sa nu convina Moscovei. În urmă cu puțin timp, pe site-ul ro.sputnik.md s-a publicat un amplu articol despre așa-zisele afaceri pe care europarlamentarul le-ar desfășura prin intermediul părinților, dar și alte acuzații destul de grave ce au fost vehiculate in spațiul public, de-a lungul timpului, de către adversarii politici, dar care n-au fost niciodată verificate.
Platformă finanțată de la Moscova!
Despre site-ul ro.sputnik.md se știe că este o platformă a propagandei ruse ce este finanțată de la Moscova cu o politică editorială prorusă, îl promovează adesea pe Igor Dodon.
Sputnik.md, site-ul instituţiei de presă care se prezintă drept o agenţia de ştiri şi radio şi-a început activitatea în noiembrie 2014, fiind înregistrat de Agenţia Internaţională de Presă „Rossia Segodnea” de la Moscova. Instituţia a fost fondată în 2013 prin decret prezidenţial de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Despre Sputnik presa din Vest titra că este agenţia de propagandă a Kremlinului. Potrivit Raportului final privind monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a API şi CJI, portalul Sputnik.md a mediatizat campania electorală selectiv, în materialele publicate în primul tur al scrutinului fiind deseori ridiculizat şi prezentat în context defavorizant candidatul Mihai Ghimpu.