„ALDE salută orice pas înainte — alături de partenerii de guvernare: PSD și UNPR — care ar putea facilita adoptarea rapidă a Codului fiscal în sesiunea extraordinară de la finalul lunii august, într-o formă cât mai aproape de cea pusă în acord împreună cu mediul de afaceri și trecută prin Parlament la finalul lunii iunie, inclusiv cu votul celor de la PNL. Considerăm că, din moment ce PNL — ca principal partid de opoziție — și-a exprimat sprijinul politic fără echivoc prin vot pe forma actuală a Codului fiscal, orice dialog suplimentar ar trebui să vizeze în primul rând o discuție tehnică, cu date și cifre”, potrivit unui comunicat al ALDE.
Copreședinții ALDE își exprimă, totodată, deschiderea pentru un dialog politic real. „Desigur, coaliția de guvernare formată din PSD, ALDE și UNPR va enunța un punct de vedere comun la discuțiile cu celelalte partide și grupuri reprezentate în Parlament”, se adaugă în comunicat.
Tăriceanu și Constantin apreciază, de asemenea, că agenda discuțiilor ar trebui să fie una mai largă. „Pe lângă problematica noului Cod fiscal, să fie incluse pe agendă aspecte ce țin de echilibrul puterilor în stat, de funcționarea statului de drept și întărirea democrației, de modernizarea instituțională, descentralizarea administrativă, modernizarea sistemelor medical și de educație. ALDE consideră că este necesară o abordare bazată pe echilibru și dialog între Putere și Opoziție, respectiv între Parlament, Guvern și Președinție, nu o abordare bazată pe tensiuni și conflict, care riscă să readucă în România blocajul și problemele din regimul Băsescu”, mai afirmă copreședinții ALDE.
Tăriceanu răspunde „habotnicilor austerităţii”
Călin Popescu-Tăriceanu a postat pe Facebook un mesaj pentru „habotnicii austerităţii”, care l-au acuzat că a pus în pericol stabilitatea fiscală naţională, după ce tot ei, în 2008, „strigau pentru creşteri salariale de 50%”.
„Susţin fără rezerve acest Cod Fiscal, pentru că cifrele şi realităţile economice arată că este sustenabil şi că poate imprima României o creştere economică susţinută şi pe termen lung”, a explicat Tăriceanu, apreciind că împărţirea spaţiului politic în „adepţi ai austerităţii şi prudenţei”şi „susţinători fără rezervă şi prudenţă ai noului Cod fiscal” nu este una corectă.
„Cred că împărţirea corectă este alta: «adepţii unei creşteri economice accelerate şi sustenabile prin măsuri liberale» şi «habotnicii austerităţii». Habotnicii austerităţii nu sunt cei care îndeamnă la prudenţă, pentru că accept necesitatea unei dezbateri, ci acei politicieni care în 2008 îmi cereau pe un ton imperativ să cresc salariile profesorilor şi bugetarilor cu 50%, iar apoi au tăiat salariile şi pensiile când au ajuns la guvernare. Politicieni ca Traian Băsescu, care ar face şi spune orice pentru a câştiga voturi (…) care dă acum lecţii privind responsabilitatea”, scrie Tăriceanu pe Facebook, unde publică şi o scrisoare trimisă în 2008 lui Traian Băsescu, în care îi explica, „cu argumente şi cifre economice clare de ce #Guvernul era împotriva creşterii salariilor profesorilor, peste noapte, cu 50%”.