ALEGERI ANTICIPATE 2020. „Le reamintim celor din partidul de guvernământ că au primit votul nostru la învestire ca să guverneze şi nu ca să introducă teme parazitare în societate. Declaraţiile prim-vicepreşedintelui PNL cu privire la iminenţa alegerilor anticipate nu fac decât să creeze nervozitate în societate şi îngrijorare în mediul de afaceri. Atunci când era în opoziţie, PNL vorbea despre nevoia de predictibilitate în mediul de afaceri. Ce s-a schimbat în mai puţin de o lună şi jumătate?”, informează ALDE într-un comunicat. În opinia ALDE, „asemenea declaraţii nu fac decât să determine companiile prezente în România să-şi amâne investiţiile şi planurile de dezvoltare”. De asemenea, ALDE anunţă că nu va intra în aventuri politice doar pentru ca un partid să-şi mai mărească zestrea electorală cu câteva procente.
„Nu ne asociem unui asemenea plan care e clar că va împinge România într-o perioadă de instabilitate politică din care românii nu au nimic de câştigat. Dacă prim-vicepreşedintele partidului de guvernământ vrea să compenseze lipsa de experienţă prin acţiuni teribiliste şi instaurare de haos, sperând că pescuitul în ape tulburi e o soluţie, noi nu intrăm în asemenea joc”, mai informează ALDE.
La rândul său, vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă, într-un interviu acordat RFI, consideră că „trebuie să ne punem întrebarea dacă merită ca România să meargă cu încetinitorul în anul 2020 sau România are voinţă politică pentru a declanşa rapid alegerile anticipate, pentru a veni politicienii în faţa cetăţenilor cu programe politice majore şi să începem etapele de reformă, astfel încât dinamismul economic al României să crească”.
Mai concret, întrebat dacă premierul Ludovic Orban îşi va da demisia sau dacă se va forţa depunerea unei moţiuni de cenzură de către PSD, pentru a se ajunge astfel la alegeri anticipate, Falcă a declarat: „Totul poate începe în luna februarie, în momentul în care ai definitivat bugetul anului 2020, orice Guvern poate funcţiona pe un buget bine definit şi în luna februarie, în funcţie de temele lunii februarie, în funcţie de voinţa politică, poate să înceapă una dintre cele două proceduri, pentru a ajunge ca România, pe la sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, să aibă alegeri anticipate”.
Reamintim că luni, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declarase luni că alegeri anticipate vor avea loc cel târziu în luna aprilie şi că PNL poartă negocieri cu partidele parlamentare pe această temă. Potrivit lui Bogdan, PNL mai are nevoie de 24 de voturi pentru a susţine un astfel de demers.
„Noi vom folosi toate mijloacele constituţionale pentru a genera alegeri anticipate. Este obligaţia noastră. Este o cerinţă a alegătorilor noştri. Acest demers este susţinut de USR, UDMR şi PMP. Ne aşteptăm ca cei care au sprijinit investirea Guvernului Orban, din 23 de parlamentari ALDE, să susţină demersul nostru. (…) Este normal să ne dorim o majoritate formată din două sau trei forţe politice, din care vioara întâi să fie PNL şi un Guvern condus de Ludovic Orban. Veţi vedea că avem toţi paşii pregătiţi. Lunile februarie, martie vor fi extrem de interesante. Cel târziu în aprilie vom avea alegeri anticipate”, declarase Rareş Bogdan.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că susţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate înainte de cele locale de anul viitor. „Eu am vorbit cu domnul Ludovic Orban acum câteva zile, înainte de a închide sesiunea parlamentară, şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, organizarea alegerilor anticipate se poate face înainte de locale, cu două săptămâni, cu trei săptămâni, cu o săptămână, în funcţie de calendar şi eu susţin organizarea alegerilor anticipate, din mai multe motive”, a afirmat liderul UDMR.