„ALDE propune, lansează partidelor politice o provocare sub forma unui Pact Național de Investiții, în perioada 2017 — 2020. (…) ALDE propune un model economic bazat pe investiții, care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care le propun partidele politice. Este vorba de un procent pe care vrem să-l angajăm și la care sper să adere toate partidele în perioada următoare, astfel încât, în funcție de opțiunile proprii, doctrinare, să avem de unde să putem susține toate aceste măsuri”, a spus copreședintele ALDE Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
El le-a propus partidelor ca acel Executiv care nu realizează la sfârșitul anului, începând din 2017, 6% din PIB pentru investiții să iasă de la guvernare.
„Realitatea arată că România are indicatori economici foarte buni, creștere economică foarte bună în ultima perioadă. Atragem atenția însă asupra riscului pe care îl reprezintă perpetuarea acestei creșteri economice bazate pe consum. Este bună pentru o anumită perioadă, dar, dacă nu este susținută de investiții, indicatorii se vor pierde. Noi chiar ne-am permis să facem un apel și dacă partidele vor adera la acest pact este foarte bine. Angajamentul pe care îl facem astăzi este că, dacă un Guvern din care fac parte partidele politice care s-au angajat la pact nu realizează (n.r. pentru investiții) 6% din PIB în fiecare an, la sfârșitul anului să își prezinte demisia. Acesta este angajamentul pe care noi îl facem și sper să adere în această campanie cât mai mulți la el”, a mai spus Daniel Constantin.
El a menționat că investițiile au atins 42 miliarde de lei (4,9% din PIB) în 2015, iar în 2016 Guvernul și-a asumat investiții de 37,68 miliarde de lei (5,1% din PIB), din care până în prezent s-au realizat doar 16,7 miliarde de lei.
Potrivit lui Daniel Constantin, Pactul Național de Investiții este necesar pentru sănătatea economică a țării și vizează o pondere de 6% din PIB, adică 48 de miliarde de euro, luând în calcul PIB estimat, pe următorii patru ani, de Institutul Național de Prognoză la 800 de miliarde de euro.
Domenii prioritare în care trebuie făcute investiții propuse de ALDE sunt Educația (minimum 1 miliard de euro), Infrastructura (minimum 5,5 miliarde de euro), Sănătatea și Agricultura (câte un miliard) și Energia (6,7 miliarde euro).
Daniel Constantin a explicat că în 2017 România trebuie să atragă minim 3,2 miliarde de euro din fonduri UE.