Publicitatea negativă la care au recurs echipele celor doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, Barack Obama şi Mitt Romney, le-a afectat acestora imaginea în rândul alegătorilor.
Potrivit ultimului sondaj de opinie NBC/Wall Street Journal (WSJ), 43 la sută dintre alegători au o opinie personală negativă (dintre care 32 la sută extrem de negativă) despre Barack Obama, în timp ce Romney, fost guvernator de Massachusetts, este văzut defavorabil de 40 la sută dintre alegători (24 la sută au o opinie extrem de negativă despre el).
Potrivit specialistului republican în sondaje Bill McInturff, citat de Wall Street Journal, astfel de scoruri negative sunt „fără precedent în epoca modernă”. Cotidianul arată că Obama şi Romney au „bombardat alegătorii cu un volum fără precedent de campanii prin care se atacă” reciproc.
În momentul în care scăderea ratei şomajului lipseşte, sondajul împrumută şi o notă de angoasă a alegătorilor americani faţă de viitorul ţării lor: 60 la sută, o creştere cu două puncte în raport cu luna mai, apreciază că Statele Unite sunt „pe calea greşită”, doar 32 la sută afirmând că lucrurile merg „în direcţia bună”.
Potrivit sondajului, doar 36 la sută dintre americanii intervievaţi au încredere în Obama pentru a ameliora economia, în timp ce 43 la sută îl preferă pe Romney în acest domeniu. Dar preşedintele în exerciţiu se plasează mai bine decât adversarul său în privinţa politicii externe, a sănătăţii, a dosarului afgan, a impozitelor şi imigraţiei.
Sondajul îi conferă, de asemenea, un avantaj lui Obama în faţa lui Romney dacă alegerile din 6 noiembrie ar avea loc astăzi: 49 la sută dintre alegătorii intervievaţi ar vota pentru a-i oferi un al doilea mandat preşedintelui democrat în exerciţiu, iar 43 la sută pentru a-l înlocui cu candidatul republican.
Această diferenţă este încă la limită având în vedere marja de eroare de plus sau minus trei puncte, la fel cum era şi în mai, când Obama era creditat cu 47 la sută din voturi faţă de 43 la sută adversarul său, potrivit NBC/WSJ.
Din mai, când Romney şi-a asigurat statutul de candidat al partidului conservator la alegerile prezidenţiale, echipa sa şi cea a lui Obama au rivalizat în campanii publicitare televizate pe un ton negativ.
Una dintre cele mai recente, a democraţilor, îl acuză pe Romney că a condus firme care şi-au transferat afacerile în străinătate şi că deţine conturi în paradisuri fiscale. Pe fundal se aude republicanul intonând – fals – cântecul patriotic „America the beautiful”.
La rândul său, M. Romney a atacat, într-o serie de spoturi de campanie şi pe teren, afirmaţiile lui Obama cu privire la firme, apreciind că acestea trădează o concepţie economică „străină de experienţa americană”.
Obama a ripostat, acuzându-l pe Romney că a deformat în mod intenţionat declaraţiile sale, editându-le pentru a le scoate din context.