Sondajele dau în mare măsură câştigător partidul conservator FIDESZ al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice în ultimii patru ani, scrie AFP. Acest partid este creditat cu 46% până la 50% din voturi, mult în faţa alianţei de stânga, dominată de Partidul Socialist şi care ar obţine între 21% şi 31% din sufragii. Partidul de extremă dreapta antiromi şi antisemit Jobbik se bucură de credibilitatea a 15-21% din alegători, potrivit Agerpres.
„Schimbarea de guvern este posibilă dacă rata de participare este suficient de ridicată„, a asigurat, totuşi, Gordon Bajnai, fost prim-ministru tehnocrat (2009-2010) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, venit să voteze încă de la deschiderea birourilor de vot la ora 04.00 GMT, într-o circumscripţie din Budapesta.
Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a depus eforturi în ultimele zile pentru a-şi mobiliza susţinătorii, de teamă ca aceştia să nu meargă la vot crezând că victoria este deja câştigată, relatează agenţia citată.
„Meciul începe la 06.00 (ora locală n.r.) cu un scor de 0-0. Singurul lucru care contează este ce se va întâmpla între 06.00 şi 19.00„, a lansat acest politician pasionat de fotbal, în timpul ultimului miting desfăşurat sâmbătă la Debreţin.
Citeşte şi Premieră pentru maghiarii din România. Pot vota anul acesta la alegerile parlamentare din Ungaria
Cei patru ani de guvernare Orban au polarizat societatea ungară. Cu ajutorul unei majorităţi parlamentare de două treimi, el a schimbat profund Ungaria, adoptând peste 850 de legi fără dezbatere şi acaparând toate instituţiile de autoritate ale statului, criticii săi acuzându-l că a slăbit valorile democratice, scrie AFP.
Birourile de vot se vor închide la 19.00 GMT, oră la care sunt aşteptate şi primele estimări.
Zeci de mii de români cu cetăţenie maghiară merg la urne pentru a vota
Aproximativ 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie din România şi-au exprimat, în ultimele zece zile, la consulatul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, votul prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare din Ungaria, iar alţi 1.000 sunt aşteptaţi, duminică, la secţia de votate deschisă în cadrul reprezentanţei diplomatice.
Într-o clădire aparţinând Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc au fost create toate condiţiile pentru ca cele aproximativ 1.000 de persoane înscrise pe listă să poată să-şi exercite dreptul de vot, conferit în premieră după primirea cetăţeniei ungare.
Alegătorii introduc opţiunea de vot într-un plic pe care îl sigilează, după care îl depun în urnă. Cei care nu au dorit să vină duminică la Miercurea Ciuc au avut posibilitatea ca, în ultimele zele zile, să trimită plicul cu votul exprimat la sediul consulatului general al Ungariei din municipiu.
Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, a declarat că în ultimele zece zile au sosit la sediul reprezentanţei diplomatice 60.000 de plicuri cu voturi din judeţele care beneficiază de serviciile consulatului, respectiv Harghita, Covasna, Mureş, Vaslui, Neamţ, Suceava şi Botoşani.
‘Este pentru prima dată când maghiarii cu domiciliul în afara Ungariei (…) pot să-şi exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare din Ungaria. 200.000 de mii de cetăţeni maghiari (nr: din afara graniţelor) s-au înscris în Registrul Electoral. Au dreptul de vot doar cei care s-au înscris în acest registru şi, din cele 200 de mii de persoane, 150.000 de voturi au sosit la Biroul electoral Central din Budapesta. (…) La noi, la consulat, pe parcursul a zece zile, am primit 60.000 de plicuri care conţin buletinele de vot.(…) Astăzi este ultima zi când plicurile pot sosi’, a explicat consulul Zsigmond Barna Pal.
El a arătat presei şi un buletin de vot bilingv, tipărit pentru ‘autoguvernarea românilor din Ungaria’.
Secţia de la Miercurea Ciuc, amenajată pentru cei 1.002 cetăţeni care au dorit să depună în urnă plicul cu buletinul de vot, s-a deschis la ora 6,00 şi se închide la ora 19,00. De la primele ore s-au prezentat maghiari din România dar şi turişti din Ungaria care au dorit să-şi exercite dreptul de vot, chiar dacă sunt plecaţi din ţară.
Maghiarii cu dublă cetăţenie din România, care au în premieră posibilitatea să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria, spun că este mai mult o chestiune de suflet şi că, în acest fel, simt că aparţin naţiunii maghiare.
‘Pentru mine, pe de o parte este o chestiune personală. Dar, pe de altă parte, are şi o importanţă pentru comunitatea maghiară din România. Sunt foarte multe păreri vizavi de această oportunitate – că putem să votăm pentru Parlamentul Ungariei. Pentru mine, personal, cel mai important lucru este că mă simt o parte din întreaga comunitate maghiară din lume şi că pot să simt că aparţin, într-un fel, şi Ungariei, pentru că mă consider maghiară. Cu toate astea, mă consider şi româncă, cum ar veni, pentru că stau în ţara asta. Pentru mine este foarte important să simt că sunt maghiară’, a explicat o femeie care şi-a exprimat votul la Miercurea Ciuc.
Votanţii veniţi la secţia deschisă în cadrul consulatului general al Ungariei erau întâmpinaţi, uneori, chiar de consul sau de ceilalţi membri ai reprezentanţei diplomatice, iar unii dintre ei purtau în piept cocarde în culorile steagului Ungariei.
Un bărbat din Miercurea Ciuc a spus că votul ‘este important mai mult pentru suflet deoarece voturile din străinătate vor decide cel mult un mandat sau două’ şi a precizat că a votat ‘pentru continuitate şi pentru ca Guvernul ungar să aibă urechea aplecată la problemele maghiarilor din România’.
Au existat şi persoane care au spus că aşteaptă de la Guvernul român să le acorde maghiarilor autonomie şi că Guvernul de la Bucureşti are o responsabilitate mai mare faţă de maghiarii din România decât cel de la Budapesta.
O altă femeie a spus că a votat şi din respect pentru părinţii săi, care au fost cetăţeni maghiari şi care ‘au pierdut cetăţenia fără voia lor’, iar în urma alegerilor din Ungaria aşteaptă ca Parlamentul de la Budapesta să devină ‘Parlamentul naţiunii maghiare’.
Şi la Cluj, câteva sute de cetăţeni ungari sunt aşteptaţi duminică la Consulatul General al Ungariei la Cluj Napoca, pentru a-şi exercita votul direct în cadrul alegerilor din Ungaria, aceştia adăugându-se celor peste 20.000 de maghiari care şi-au exercitat deja votul prin corespondenţă.