CCR a respins contestarea legii alegerilor locale. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

Curtea Constituțională a respins miercuri în unanimitate excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Legislaţia în domeniu nu va mai fi schimbată înainte de alegeri, este de părere Augustin Zegrean, deşi mai sunt sesizări care au ajuns la Curte.
Filip Stan
03 mai 2016, 18:28
CCR a respins contestarea legii alegerilor locale. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

UPDATE 12.53 Jurnalistul Liviu Avram anunţă că nu renunţă, pentru că mai are o sesizare pe aceeaşi lege, care va ajunge şi ea la Curtea Constituţională.

„Rapid, ca sunt prin oras. CCR a respins ca neintemeiata critica privind numarul de semnaturi si ca inadmisibila pe cea privind numarul de tururi. Vulnerabilitatea acestui dosar si-a facut, asadar, efectele: judecatorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au gasit ok.

Vine insa la CCR si al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil.

Deci batalia nu e pierduta, nu va luati dupa toti „specialistii” care acum jubileaza”, a scris Liviu Avram pe Facebook.

UPDATE 12.45 Curtea Constituţională a respins miercuri, în unanimitate, ca neîntemeiată sesizarea privind numărul minim de semnături pentru depunerea candidaturilor, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

„S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a spus preşedintele CCR, citat de News.ro.

El a precizat că sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu are legătură cu cauza.

”În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună, şi nu se judecă legea electorală în ansamblul ei”, a explicat Augustin Zegrean

Zegrean a precizat că până miercuri au mai sosit la CCR încă 30 de sesizări pe aceleaşi subiecte, dar că nu crede că se vor da alte verdicte.

„Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine, a mai afirmat preşedintele Curţii Constituţionale.


UPDATE 12.17 Augustin Zegrean, declaraţii:

S-a respins articolul 50 din lege (privind numărul de semnături pentru susţinerea candidaturii – n.r.) ca inadmisibil.

Art 101 (privind alegerea primarilor într-un singur tur – n.r.) s-a respins ca inadmisibil, pentru că nu are legătură cu fondul cauzei.

Din punctul meu de vedere, alegerile vor fi într-un singur tur. Nu cred că vom schimba de azi pe mâine. Mai avem vreo 30 de sesizări de judecat pe această temă.

S-a votat în unanimitate.


UPDATE 10.55 Şedinţa CCR a început cu pledoaria jurnalistului Liviu Avram în favoarea contestaţiei sale. El susţine că primarii trebuie să fie reprezentativi pentru întreaga comunitate, deci trebuie să fie aleşi de o majoritate, adică în două tururi de scrutin, nu unul singur, cum prevede acum legea.

El a făcut trimitere la criticile venite de la Senat şi Camera Deputaţilor, care au dat ca exemplu sistemele electorale din SUA sau Anglia, şi a descris aceste sisteme.

Augustin Zegrean l-a întrerupt, spunând că jurnalistul riscă să fie declarat neconstituţional sistemul electoral din SUA, iar Liviu Avram şi-a scurtat şi încheiat pledoaria.

„Domnule Avram, am ascultat cu tot stoicismul… Riscaţi să declarăm neconstituţional sistemul electoral din America”, a spus Tegrean, stârnind zâmbete în sală.

Augustin Zegrean a declarat încheiate audierile şi a anunţat că se intră în pronunţare.


UPDATE 9.45 Judecătorii CCR decid, miercuri, soarta alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Şedinţa urmează să înceapă la ora 10.00.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat înainte de şedinţă că instituţia pe care o conduce „nu schimbă legile”, întrebat fiind dacă o decizie care să schimbe legea electorală s-ar aplica la alegerile de anul acesta sau la alegerile viitoare.

Comisia de la Veneţia spune că fiecare stat este liber să aleagă sistemul de vot. Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituţionale sau nu. Noi nu spunem să se aplice astăzi sau mâine sau la următoarele alegeri. O singură dată am făcut asta, la referendum„, a declarat Augustin Zegrean.

 Întrebat dacă 20% poate fi un procent reprezentativ pentru un candidat, Zegrean a precizat că depinde „de la caz la caz”.

De exemplu, 3 e mai mare decât 2, 5 e mai mare decât 4, 7 e mai mare decât 6 și așa mai departe. Cine are mai multe voturi, după regula de acum, cine ia mai multe voturi numeric ăla câștigă„, a răspuns președintele CCR la întrebarea ce înseamnă cel mai mare număr de voturi estimate, așa cum se menționează în prezent în lege.

Cât privește recomandarea Comisiei de la Veneția în această speță, președintele CCR a subliniat că este o recomandare de a nu se modifica legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri.Ei spun să nu se modifice legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri, dar asta nici nu știu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba despre un tur sau două tururi sau trei tururi, nu știu„, a adăugat Zegrean.

 

CCR discută, miercuri, excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la declararea ca fiind ales a candidatului care a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. 

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată la Tribunalul București de Liviu Avram și vizează dispozițiile art. 50 alin.(2) și art.101 alin.(2) și (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii 303/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București„.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație„.

Jurnalistul Liviu Avram a contestat atât obligativitatea unui anumit număr de susţinători pentru depunerea candidaturii, în condiţiile în care pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de doar trei oameni, cât şi alegerea primarilor din primul tur, ceea ce ar crea grave probleme de reprezentativitate.

Citeşte şi: Legea alegerilor într-un singur tur de scrutin, la Curtea Constituţională

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy