Alegerea vicepreşedintelui CSM, amânată pentru săptămâna viitoare

Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată, miercuri, pentru săptămâna viitoare, după ce membrii Secţiei de judecători au anunţat că doresc să discute pentru a-şi desemna un candidat.
Romania TV
30 ian. 2013, 17:38
Alegerea vicepreşedintelui CSM, amânată pentru săptămâna viitoare

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a declarat că Secţia de judecători a adus la cunoştinţa Plenului CSM că a adoptat liniile directoare pe care le va avea în vedere la desemnarea unui candidat.

„În cadrul şedinţei de astăzi, Secţia de judecători a adus la cunoştinţa Plenului Consiliului că a adoptat o serie de linii directoare pe care le va avea în vedere la desemnarea unui candidat. Din ce înţeleg, Secţia de judecători doreşte să discute, dânşii în interiorul secţiei, pentru a-şi desemna un candidat şi am dedus că acest lucru se va întâmpla în zilele următoare. Dorim, sperăm şi adresăm rugămintea, ca şi în Plenul Consiliului, de a se decide asupra unui candidat, în considerarea principiilor pe care dânşii le-au enunţat”, a spus Oana Schmidt Hăineală, după şedinţa Plenului CSM.

Secţia pentru judecători a adoptat, în şedinţa din 29 ianuarie, principiile de legalitate şi transparenţă care vor sta la baza procedurii de desemnare a vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, aflată în derulare.

Judecătorii din CSM au stabilit discutarea prealabilă, în cadrul Secţiei, a candidaturii depuse pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, anunţarea candidaturii într-un termen rezonabil şi publicarea proiectului de candidatură pe pagina de internet a Consiliului, în vederea aducerii la cunoştinţa publicului cu cel puţin trei zile înainte de data şedinţei Plenului în care au loc alegerile. Proiectul va fi dezbătut în şedinţa Plenului în care se prezintă candidatura.

De asemenea, Secţia pentru judecători a hotărât iniţierea demersurilor pentru completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu dispoziţii care să detalieze procedura de desemnare a conducerii CSM.

Următoarea şedinţă a Secţiei pentru judecători a CSM a fost stabilită pentru 5 februarie 2013, aceasta urmând să fie prezidată de Alexandru Şerban.

Alegerea vicepreşedintelui CSM era unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CSM, în condiţiile în care cei doi candidaţi înscrişi iniţial pentru acest post, Cristi Danileţ şi Alina Ghica, s-au retras din cursă pe fondul contestărilor venite din întreaga ţară.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au anunţat, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 23 ianuarie, că îşi retrag candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, întrucât este avansată o procedură de revocare a lor din Consiliu.

Danileţ preciza prin revocarea sa şi a Alinei Ghica decisă de adunările generale ale judecătorilor se pune în discuţie legitimitatea lor în CSM.

Judecătorul Cristi Danileţ mai spunea că s-a declanşat o altă procedură de alegere a vicepreşedintelui CSM şi urmează ca „un alt coleg necontestat” să-şi depună candidatura.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, a anunţat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Curtea de Apel Cluj a sesizat miercuri Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Târgu Mureş şi Curtea de Apel Timişoara. La fiecare dintre aceste curţi de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Cluj.

În cazul Alinei Ghica, Curtea de Apel Cluj a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru a dispune conform legii.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru toate mașinile din România. Amendă 4.500 de lei pentru șoferii care NU achită. Nu există excepții
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Norocul își face simțită prezența pentru trei zodii. Cui îi va merge totul perfect pe 16 mai
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Așa își îneacă amarul Dan Alexa: A 'atacat' și n-a ratat! Aflat în divorț după ce a fost tradus de soția Andrada cu Alex Bodi, antrenorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei care fac plăți cu cardul. Sunteți taxați în plus. Decizia luată de Visa și Mastercard
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație