Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a explicat într-un interviu pentru Agerpres, care sunt principalele prevederi ale legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, lege promulgată de președintele Klaus Iohannis și intrată recent în vigoare.
Potrivit modificărilor legii, viitoarele alegeri locale vor aduce ca noutate informatizarea secțiilor de votare.
Pătru a explicat că informatizarea secțiilor de votare, începând cu alegerile locale din 2016, va crește transparența și viteza procesului de votare și va împiedica tentativele de vot multiplu și turismul electoral înainte de a-și produce efectele.
Şefa AEP a explicat ce va presupune informatizarea secțiilor de votare.
„În urma implementării acestui proiect, alegătorii care doresc să își exprime opțiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator. Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de votare va introduce codul numeric personal al alegătorului în calculator. Acest sistem va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție de votare și dacă, în ziua alegerilor și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin sau dacă a fost omisă de pe copia listei electorale permanente și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective.”, a spus Pătru.
Şefa AEP a arătat că, în baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare oprește de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și cea care și-a pierdut drepturile electorale.
„În celelalte cazuri, acesta îndrumă alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat, în cazul în care este arondat la altă secție de votare, înscrie în lista electorală suplimentară persoana care s-a prezentat la vot, este omisă din copia de pe lista electorală permanent și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective. În situația în care persoana omisă este înscrisă în copia de pe lista electorală permanentă existentă la altă secție de votare, președintele biroului electoral al acelei secții de votare va fi notificat de către sistemul informatic în acest sens și va radia persoana respectivă din copia de pe lista electorală permanentă”, a mai spus Pătru.