ALEGERI 2024 Campania electorală s-a încheiat. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din România, care a început pe 10 mai, s-a încheiat sâmbătă, 8 iunie, la ora 7:00. Românii cu drept de vot sunt așteptați duminică, 9 iunie, să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European și în administrația locală.
Filip Stan
08 iun. 2024, 10:12
ALEGERI 2024 Campania electorală s-a încheiat. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie
ALEGERI 2024 Campania electorală s-a încheiat. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie

ALEGERI 2024 Aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați să voteze duminică, 9 iunie, în aproximativ 20.000 de secții organizate în țară și în străinătate. Alegerile vor determina reprezentanții locali și europarlamentari care vor influența viața comunităților pentru următorii ani, prin decizii importante privind infrastructura, educația, sănătatea și alte servicii esențiale.

În acest an, s-au înregistrat 207.389 de candidaturi pentru alegerile locale, iar 494 de candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare. Timp de o lună, candidații au transmis mesajele lor prin intermediul afișelor electorale și al întâlnirilor cu alegătorii.

Citeşte şi: EXIT-POLL ALEGERI 2024 Institutele de sondare acreditate de BEC pentru alegerile din 9 iunie 2024

După încheierea campaniei electorale, toate materialele de propagandă electorală trebuie îndepărtate din clădirea sediului secției de votare. Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea acestor materiale este responsabilitatea președintelui biroului electoral al secției de votare și trebuie realizată de persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare.

Continuarea propagandei electorale este interzisă din data de 8 iunie, ora 7:00, până la încheierea votării. Aceasta include afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale pe ecrane digitale sau prin intermediul vehiculelor special amenajate, precum și sfătuirea alegătorilor în apropierea secțiilor de votare.

Președintele biroului electoral al secției de votare are responsabilitatea de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, inclusiv în afara localului de votare, pe o distanță de 500 de metri. Pentru menținerea ordinii, președintele poate apela la mijloacele de ordine asigurate de primar și prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

În ziua de 9 iunie, între orele 7:00 și 22:00, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul secțiilor de votare este interzisă. De asemenea, organizarea de evenimente nu trebuie să obstrucționeze accesul persoanelor la secțiile de votare.

În ziua de 9 iunie, românii își vor putea alege reprezentanții locali pentru un mandat de patru ani, inclusiv primari, președinți de Consilii Județene și membri ai Consiliilor Locale și Județene. De asemenea, se vor alege reprezentanții României în Parlamentul European.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 22:00. Pentru a vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Alegătorii sunt arondați secțiilor de votare în funcție de domiciliu sau reședință, iar cei care se află în altă localitate pot vota la alte secții de votare, unde vor fi înregistrați pe liste suplimentare.

Cetățenii români și cetățenii UE cu domiciliul sau reședința în România pot vota dacă au cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. De asemenea, cetățenii români și cei UE aflați în străinătate pot vota la secțiile organizate de statul român.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!