ALEGERI 2024 Aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați să voteze duminică, 9 iunie, în aproximativ 20.000 de secții organizate în țară și în străinătate. Alegerile vor determina reprezentanții locali și europarlamentari care vor influența viața comunităților pentru următorii ani, prin decizii importante privind infrastructura, educația, sănătatea și alte servicii esențiale.
În acest an, s-au înregistrat 207.389 de candidaturi pentru alegerile locale, iar 494 de candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare. Timp de o lună, candidații au transmis mesajele lor prin intermediul afișelor electorale și al întâlnirilor cu alegătorii.
Citeşte şi: EXIT-POLL ALEGERI 2024 Institutele de sondare acreditate de BEC pentru alegerile din 9 iunie 2024
După încheierea campaniei electorale, toate materialele de propagandă electorală trebuie îndepărtate din clădirea sediului secției de votare. Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea acestor materiale este responsabilitatea președintelui biroului electoral al secției de votare și trebuie realizată de persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare.
Continuarea propagandei electorale este interzisă din data de 8 iunie, ora 7:00, până la încheierea votării. Aceasta include afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale pe ecrane digitale sau prin intermediul vehiculelor special amenajate, precum și sfătuirea alegătorilor în apropierea secțiilor de votare.
Președintele biroului electoral al secției de votare are responsabilitatea de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, inclusiv în afara localului de votare, pe o distanță de 500 de metri. Pentru menținerea ordinii, președintele poate apela la mijloacele de ordine asigurate de primar și prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
În ziua de 9 iunie, între orele 7:00 și 22:00, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul secțiilor de votare este interzisă. De asemenea, organizarea de evenimente nu trebuie să obstrucționeze accesul persoanelor la secțiile de votare.
În ziua de 9 iunie, românii își vor putea alege reprezentanții locali pentru un mandat de patru ani, inclusiv primari, președinți de Consilii Județene și membri ai Consiliilor Locale și Județene. De asemenea, se vor alege reprezentanții României în Parlamentul European.
Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 22:00. Pentru a vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Alegătorii sunt arondați secțiilor de votare în funcție de domiciliu sau reședință, iar cei care se află în altă localitate pot vota la alte secții de votare, unde vor fi înregistrați pe liste suplimentare.
Cetățenii români și cetățenii UE cu domiciliul sau reședința în România pot vota dacă au cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. De asemenea, cetățenii români și cei UE aflați în străinătate pot vota la secțiile organizate de statul român.