Statele Unite ale Americii (SUA) reacționează după declasificarea informațiilor prezentate în CSAT de SRI, SIE și MAI.
Într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, se subliniază că ”progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”.
Potrivit oficialilor americani, orice astfel de schimbare ”ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii”. În comunicat este lansat și un avertisment de natură economică: ”o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”.
SUA își exprimă, în același context, îngrijorarea cu privire la raportul CSAT referitor la ”implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc”.
Pe de altă parte, americanii subliniază rezultatele parteneriatului durabil cu România, atât în domeniul apărării, cât și în cel economic.
”Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării şi în parteneriatul nostru economic şi am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menţine securitatea naţiunilor noastre şi prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri”, se arată în comunicat.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declasificat și publicat, miercuri, informațiile prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, cu privire la campania în mediul online pentru candidatul independent Călin Georgescu.
Potrivit documentelor desecretizate, Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.
Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe Tiktok, potrivit documentelor. De asemenea, a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina, arată documentele.